Ingrediente necesare pentru blat:
4 ouă
100 g făină
200 g nuci măcinate
200 g unt
150 g zahăr
2 lingurițe praf de copt
1 vârf de cuțit coajă de lămâie
Jumătate linguriță scorțișoară
Ingrediente necesare pentru crema de mascarpone:
1 plic zahăr vanilat
500 g brânză mascarpone
1 plic gelatină
80 g zahăr
300 ml frișcă lichidă
Ingrediente necesare pentru decor:
200 g zahăr pudră
200 ml frișcă lichidă
50 g ciocolată amăruie
Mod de preparare:
Pentru blat: batem untul moale ( lăsat la temperatura camerei ) cu zahărul, până obținem o consistență spumoasă. Continuăm să batem, adăugând pe rând ouăle, după care punem și coaja de lămâie, scorțișoara, făina amestecată cu praful de copt, nucile și amestecăm ușor, cu o spatulă.
Ungem cu unt o formă de tort, turnăm amestecul în formă, uniformizăm și coacem timp de 50 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
După ce blatul e gata, îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească complet după care îl tăiem în două.
Pentru cremă: într-un bol, batem frișca împreună cu zahărul vanilat și zahărul, până obținem o spumă tare.
Amestecăm spuma cu brânza mascarpone până la omogenizare.
Gelatina o hidratăm timp de 10 minute în 50 ml de apă, după care o încălzim ( dar nu fierbem) la bain-marie, amestecând ușor, până la omogenizare. Lăsăm puțin să se răcească.
Punem deoparte 1/3 din cantitatea de cremă iar restul o amestecăm cu gelatina.
Punem primul blat înapoi în forma de tort, turnăm uniform crema de mascarpone peste el, apoi acoperim cu celălalt blat și punem tortul la frigider pentru 1-2 ore.
În continuare, scoatem tortul din frigider, trecem cu un cuțit de jur-împrejur pentru a dezlipi marginile tortului, apoi desfacem inelul formei și întindem uniform peste tort crema mascarpone rămasă.
Topim ciocolata la bain-marie, o transferăm într-un poș cu vârf subțire și rotund.
Măsurăm o fâșie de hârtie de copt, suficient de lungă și lată pentru a acoperii marginea tortului, după care decorăm fâșia după plac.
Înfășurăm fășia în jurul tortului, apoi punem tortul înapoi la frigider pentru câteva minute, să se întărească ciocolata.
După ce ciocolata s-a întărit, îndepărtăm hârtia de copt, cu grijă.
Decorăm în continuare cu frișcă bătută cu zahăr pudră.
Să îl savurați cu poftă! Poftă bună!