Am crede că datorită faptului că țigările sunt produse dintr-o plantă, sunt inofensive. Nu este deloc așa: frunzele de tutun conțin nicotină iar în timpul procesului de prelucrare tutunul se îmbogățește și cu alte substanțe nocive. Mai mult, prin ardere, prin inhalarea fumului ne alegem cu nu mai puțin de 7000 de substanțe nocive, din care 69 sunt cancerigene. Cele mai rele sunt nicotina, gudronul și monoxidul de carbon.
Inhalat, monoxidul de carbon înlocuiește oxigenul din sânge și înfometează organele care se hrănesc cu oxigen, afectându-le funcționarea. În ceea ce privește gudronul, acesta se depune pe plămâni și îngreunează respirația.
Fumatul afectează mai multe organe – Să vedem care sunt acestea
Plămânii
Deseori, durează mulți ani până simptomele bolii pulmonare sunt observate de persoana fumătoare.
Fumul este nociv și pentru căile respiratorii dar și pentru săculeții de aer din plămâni. Cele mai frecvente boli sunt: boala pulmonară obstructivă cronică, bronșită cronică, emfizem, pneumonie, tuberculoză și astm.
Creierul – fumatul crește riscul de accident vascular cerebral
Pielea – fumatul reduce cantitatea de oxigen care ajunge la piele și astfel procesul de îmbătrânire este accelerat; apar riduri faciale, pleoape căzute, pielea aspră și uscată, degete și unghii îngălbenite
Sistemul imunitar – fumatul reduce funcția imunitară și provoacă inflamații în organism (poate duce la boli autoimune)
Inima – substanțele chimice din fumul de tutun cresc riscul de boli cardiovasculare, probleme cardiace (ateroscleroză, îngustarea vaselor de sânge, hipertensiune)
Oasele – fumatul reduce densitatea osoasă, făcându-le mai fragile și mai slabe
Gura – dinți pătați, respirație urât mirositoare, simț al gustului redus, gură uscată
Sistemul reproductiv – fumatul poate afecta fertilitatea și potența
Fumatul – Factor de risc pentru cancer
- Cancer pulmonar
- Cancer bucal
- Cancer al laringelui, faringelui
- Cancer la rinichi, esofag
- Cancer la colul uterin, vezică biliară
- Cancer la ficat
- Cancer la pancreas, stomac, colon
Dacă fumezi de mulți ani de zile, poate te întrebi ce rost are să te lași acum, când deja există daune.
Poate te întrebi dacă aceste daune se mai pot repara… răspunsul este un categoric DA!
Corpul nostru are o capacitate extraordinară de a se vindeca singur, mai repede decât am crede. Iată ce se întâmplă în corp dacă te lași de fumat:
După 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul scad și revin la normal. Mâinile și picioarele se încălzesc și ajung la temperatura optimă.
După 8 ore, scade la jumătate atât cantitatea de monoxid de carbon cât și cea de nicotină din sânge.
Nivelul de oxigenare al sângelui începe astfel să revină la normal. Sigur vei vrea să aprinzi o țigară, dar pofta va dispărea după 5-10 minute, așa că găsește o activitate care să-ți distragă atenția.
După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal și inima nu mai trebuie să facă efort suplimentar să pompeze cu putere în încercarea de a livra suficient oxigen în corp.
După 24 de ore, riscul de a suferi un infarct începe să scadă deoarece nivelul de oxigen care ajunge la inimă este tot mai mare, permițând acestui organ să funcționeze și mai ușor, și mai bine.
După 48 de ore, terminațiile nervoase ale organelor responsabile de gust și miros încep să se vindece, plămânii încep să elimine mucusul și în corp nu mai există nicotină. Este și momentul în care apar simptomele puternice de sevraj: amețeli, dureri de cap, foame excesivă, plictiseală, oboseală, deprimare.
Dorința de a fuma este mai puternică, dar fă un efort ca să-i faci față. De exemplu, poți merge în locuri unde oricum nu poți fuma: la mall, într-un magazin etc.
După 3 zile, vei respira mai ușor și vei avea mai multă energie deoarece plămânii încep să-ți revină.
După 2 săptămâni – 3 luni, te poți simți mândru de pașii uriași făcuți. Rezistența la efort a crescut iar riscul de infarct a scăzut și mai mult. De asemenea, fluxul sanguin este mult îmbunătățit și plămânii sunt mai puternici. Tentația este tot acolo, dar gândește-te la banii economisiți în timp ce respiri adânc și lent de 10 ori.
După 3-9 luni, respirația ta este puternică și profundă, ești mai rezistent la diverse îmbolnăviri și ai mai multă energie.
După 1 an, riscul unei boli de inimă scade la jumătate față de riscul din urmă cu un an. Ai motive să sărbătorești!
După 5 ani, riscul de cancer de col uterin sau de un accident vascular cerebral este același ca la un nefumător. Riscul de cancer de esofag, vezică și bucal este la jumătate față de cât era când te-ai lăsat de fumat.
După 10 ani, riscul de cancer pulmonar este la jumătate în comparație cu cineva care încă fumează. De asemenea, scade și riscul de cancer de pancreas și laringe.
După 15 ani fără tutun, corpul tău este vindecat și riscul de boli de inimă este același ca și când n-ai fi fumat niciodată.