Ceaiul de ghimbir este un remediu utilizat de mii de ani în medicina ayurvedică şi are efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor şi a răcelilor de sezon.
Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scăpa de infecţiile respiratorii, de bronşită, tuse, crampe menstruale, artrită sau dureri musculare, iar în unele părţi ale lumii, ceaiul de ghimbir sub formă de comprese este utilizat în tratarea arsurilor pielii.
Ceai de ghimbir – Mod de preparare
Este foarte important să se consume rădăcina proaspătă de ghimbir, nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine. Găseşti în supermarket astfel de bucheţele de ghimbir, care nu sunt scumpe şi nici nu se oxidează foarte repede.
Preparare
se ia o bucată de rădăcină (aproximativ 5 cm), se spală bine sub jet de apă rece, se dă prin răzătoare. Se pune la fiert un litru de apă şi când fierbe apa se adaugă ghimbirul răzuit. Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 30 de minute, după care se strecoară şi se consumă în funcţie de necesităţi.
Ceaiul de ghimbir se consumă îndulcit cu miere, cu adaos de suc de lămâie sau cu mentă şi are un gust iute, dar foarte plăcut papilelor gustative.
Ceai de ghimbir cu lamaie
Pentru a prepara un ceai cu ghimbir si lamaie, incepe cu spalarea si curatarea radacinii de ghimbir, pe care o vei toca apoi felii foarte subtiri.
Pune ghimbirul in apa fierbinte si mai lasa sa fiarba inca 20 de minute pentru ca substantele active din ghimbir sa fie eliberate in apa. Adauga apoi 2 linguri de zeama de lamaie si amesteca bine. Lasa ceaiul sa se aseze in jur de 5 minute, apoi consuma-l fierbinte sau cu cuburi de gheata, dupa gust.
Acest ceai promite sa fie de ajutor in prevenirea formarii cheagurilor de sange pe artere, in cazurile in care este vorba despre colesterol crescut. Totodata, ceaiul de ghimbir cu lamaie este eficient in prevenirea si tratarea racelilor, dar si in situatiile stresante, ajutand la detensionarea corpului.
Ceai de ghimbir cu turmeric
Turmericul are o sumedenie de proprietati curative, printre care si proprietati antiinflamatoare. Ghimbirul si turmericul impreuna functioneaza precum un medicament extrem de puternic, avand efecte benefice asupra inflamatiilor, a digestiei, a inimii, a cicrulatiei sanguine, a colesterolului si a sistemului imunitar. O sumedenie de studii facute in ultimii ani au confirmat efectele puternice ale acestor doua daruri ale naturii, mai ales daca sunt consumate impreuna.
Pentru a prepara ceai de ghimbir cu turmeric ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 lingurita de radacina de turmeric data pe razatoare (daca ai turmeric sub forma de pulbere, 1/3 lingurita este suficienta)
- 1 lingurita de radacina de ghimbir data pe razatoare (daca folosesti ghimbir sub forma de pulbere, 1/3 lingurita este suficienta)
- ¼ lingurita de piper negru (acesta favorizeaza absorbtia substantelor din turmeric in organism)
miere naturala si lamaie, dupa gust
Intr-un ibric, fierbe apa pentru ceai. Opreste focul dupa ce apa clocoteste si adauga turmericul si ghimbirul. Acopera ibricul cu o farfurie sau un capac si lasa cele doua ingrediente sa se infuzeze. Strecoara apoi ceaiul si lasa-l sa se raceasca. Adauga apoi piperul si amesteca bine.