Desert delicios și răcoritor, fără coacere – Cheesecake cu afine
Ingrediente necesare pentru o tavă de 24 cm:
- 175 g biscuiți măcinați
- 75 g unt topit și răcorit
Ingrediente necesare pentru stratul cu brânză:
- 625 g mascarpone
- 160 g zahăr
- 250 g iaurt
- 300 ml frișcă lichidă
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- Zeama de la jumătate de lămâie
- 20 g gelatină
Ingrediente necesare pentru piureul de afine:
- 400 g afine
- 125 g zahăr
- Zeamă de lămâie
Ingrediente necesare pentru jeleul de afine:
- Piure de afine
- 200 g apă
- 150 g zahăr
- 5 g gelatină
Mod de preparare:
Începem cu piureul de afine: punem afinele, zahărul și zeama de lămâie într-o cratiță și fierbem compoziția timp de 10 minute. Când începe să se îngroașe ușor, luăm de pe foc, trecem compoziția prin sită și lăsăm să se răcească.
Pentru blat, amestecăm biscuiții cu untul, transferăm în tavă și formăm un blat uniform.
Pentru stratul cu brânză, mixăm mascarpone cu zahărul, iaurtul, coaja și zeama de lămâie după care încorporăm și frișca bătută spumă tare. Din compoziția astfel obținută punem deoparte 500 g.
Punem jumătate din gelatină (10 g) într-un pic de apă și o lăsăm timp de câteva minute. Ulterior, încălzim în cuptorul cu microunde, până gelatina se topește. Încorporăm gelatina și 120 g din compoziția de afine în amestecul de mascarpone. Întindem compoziția peste blatul din tavă și dăm la frigider.
Pentru jeleul de afine, amestecăm gelatina cu un pic de apă, lăsăm deoparte timp de câteva minute după care încălzim până gelatina se dizolvă complet.
Amestecăm piureul de afine rămas cu apa și încălzim compoziția. Adăugăm gelatina, amestecăm foarte bine și lăsăm să se răcorească până la temperatura camerei. Turnăm jeleul astfel obținut în tavă și dăm tava înapoi la frigider.
Înmuiem 10 g de gelatină în apă, lăsăm deoparte timp de câteva minute, încălzim până se dizolvă după care o încorporăm în compoziția de brânză pusă deoparte (500 g). Întindem peste stratul de jeleu.
Dăm tortul la frigider până a doua zi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!