Medicii specialiști recomandă ceaiul de ghimbir pentru a rezolva sau ameliora multe probleme de sănătate. Ghimbirul este extrem de bogat în vitamine, minerale și principii active și se folosește cu succes încă din antichitate, având un număr impresionant de beneficii pentru sănătate.
Preparat după rețeta corectă, cu miere și lămâie, ceaiul de ghimbir își păstrează proprietățile care ajută la slăbit și nu numai. De asemenea, are și câteva contraindicații importante pentru unele categorii de afecțiuni cât și pentru femeile însărcinate.
Ghimbirul se recomandă ca adjuvant în tratamentul numeroaselor afecțiuni. Are capacitatea de a întări sistemul imunitar, de a te ajuta să scapi de stres și are și un efect energizant. Rădăcina de ghimbir conține cantități semnificative de compuși activi, potasiu, zinc, mangan și magneziu și doze importante de vitaminele C, B1, B2, B3, B5 și E.
Ceai de ghimbir – Cum se prepară corect
Înainte de toate, este foarte important să folosești ghimbir proaspăt, pentru ca proprietățile benefice ale acestuia să aibă efect maxim în organism.
Pentru a prepara acest ceai ai nevoie de 4 cești de apă filtrată, 1 bucată de 6 cm de ghimbir proaspăt, decojit și tăiat în felii subțiri, miere și suc de lămâie.
Pune apa într-o oală și pune oala pe foc. Când apa începe să fiarbă adaugă ghimbirul și lasă ceaiul la fiert timp de 10-12 minute. Stinge focul, scoate ghimbirul și după ce se mai răcește ceaiul, adaugă și mierea și sucul de lămâie. Acoperă cu capac pentru a păstra și compușii volatili. Pentru pierderea în greutate, adaugă și scorțișoară, turmeric sau piper cayenne.
Ghimbirul, una dintre cele mai eficiente plante
Ghimbirul ajută la pierderea naturală în greutate prin proprietățile puternice termogenice: crește temperatura corpului și astfel stimulează accelerarea metabolismului și arderea grăsimilor. De asemenea, are capacitatea de a regla secreția de cortizol care, în exces, susține depunerea de țesut adipos în zona abdominală și, implicit, creșterea în greutate.
Este și un binecunoscut inhibitor al foamei, ajutând astfel în mod indirect, la slăbit. Potrivit unui studiu realizat la Institute for Human Nutrition de la Universitatea Columbia, ceaiul de ghimbir creează o senzație de sațietate pe care o menține mai mult timp, fiind ideal pentru a fi băut după mesele principale, în scopul reducerii poftei de a mânca gustări între aceste mese.
Dacă dorești să slăbești, recomandarea este să începi prin a bea 2 căni de ceai pe zi: câte una după masa de prânz și după cină, timp de 2 săptămâni. După cele 2 săptămâni trebuie să faci o pauză de 1 săptămână iar apoi poți continua să bei ceaiul. Nu ignora nici regimul alimentar sănătos și mișcarea zilnică de minim 30 de minute. Pentru a profita la maxim de beneficiile ceaiului de ghimbir, consumă-l cu 20-30 minute înainte de mese.
Notă: dacă obișnuiești să iei cina târziu, acest ceai poate cauza mici probleme cu somnul pentru că are efect tonic.
La nivelul aparatului digestiv, ceaiul de ghimbir are proprietăți coleretice și colecistochinetice, favorizând secreția bilei și motilitatea vezicii biliare. Ghimbirul este un foarte bun stimulent stomahic și are o acțiune benefică asupra cavității gastrice.
Ceaiul are efect calmant în caz de dureri abdominale, ajută funcția digestivă, neutralizează toxinele și elimină gazele. Băut zilnic, poate preveni apariția diareei și a balonării, grație substanțelor chimice care tonifiază musculatura tractului digestiv și împiedică nivelul crescut de acid gastric care poate cauza arsuri stomacale.
Ceaiul de ghimbir este un remediu bun și pentru răceli pentru că este un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzită, tuse și răgușeală, febră. De asemenea, elimină congestiile respiratorii și mucozitățile, are proprietăți antiinflamatoare cu care ajută la vindecarea rapidă a gâtului.
Pentru răceală, folosește ceaiul preparat din ghimbir proaspăt la care adaugă și un vârf de scorțișoară și suc de lămâie și, după ce se răcorește, adaugă și miere de salcâm. Bea ceaiul cald, câte 1-2 căni pe zi, până simptomele dispar.
Pentru a preveni greața și vărsăturile din timpul călătoriilor, bea o ceașcă de ceai de ghimbir: gingerolul, substanța activă din ghimbir, are efect antiemetic și antivertiginos, inhibând zona chemoreceptoare declanșatoare a vomei și a senzației de greață.
Se recomandă și pentru circulația sângelui deoarece previne formarea cheagurilor și ajută la transportul oxigenului și a sustanțelor nutritive către organele vitale. De asemenea, conține minerale și aminoacizi care reduc considerabil riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Pentru sănătatea articulațiilor, se recomandă 1 cană de ceai de ghimbir de 2 sau 3 ori pe săptămână: ghimbirul inhibă enzimele responsabile de apariția inflamațiilor în organism și este util și în tratarea osteoartritei, migrenelor și a durerilor de spate.
Atenție!
Specialiștii recomandă să fim foarte atenți la administrarea ceaiului de ghimbir în combinație cu medicamente non-steroidiene pentru că există riscul de sângerări și alte efecte secundare adverse.