Am făcut foile după o rețetă pe care o aveam în caiet, dar se poate face și cu foi cumpărate, sau chiar cu blat de tort… e foarte bună oricum…
Ingrediente pentru foi: 1 ou, 170 g zahăr, 200 ml lapte, 200 ml ulei, 1 lingură de cacao, 520 g făină, 1 linguriță amoniac (nu am avut, am pus bicarbonat)
Se freacă oul cu zahărul, se pune uleiul, laptele, jumătate din făină cu cacao și bicarbonatul. Se amestecă cu lingura… Se pune și cealaltă jumătate de făină și se frământă cu mâna, până se strânge aluatul…
Se împarte aluatul în 4…
Pe dosul unei tăvi, pe care am pus hârtie de copt, am întins fiecare foaie și am copt în jur de 15 minute, la foc mic, pentru a nu se arde pe margini…
Foile se întăresc când sunt reci, dar se înmoaie de la cremă, nu exagerat de tare ca la o cremă ce conține lapte sau unt, dar sunt numai bune…
Ingrediente pentru cremă: 300 g căpșuni, 300 g ciocolată albă, 750 ml frișcă, 100 g zahăr, 20 g gelatina, 4 linguri zeamă de lămâie
Pentru început, am pus gelatina la înmuiat, în 4 linguri de apă călduță…
Se zdrobesc căpșunele și se fac piure (le-am dat la blender). Punem pe foc împreună cu zahărul și lămâia și fierbem 3-4 minute, apoi dăm deoparte…
Se pune la fiert 400 ml frișcă și se adaugă ciocolata ruptă bucățele. După ce s-a topit ciocolata, se ia de pe foc și se amestecă cu piure-ul de căpșuni și cu gelatina… Se pune crema la frigider.
Între timp, se bate bine restul de 350 ml frișcă și, când crema începe să se închege, se amestecă cu frișca. Dacă nu e destul de tare încât să poată fi întinsă pe foi, se mai pune puțin la rece, apoi se împarte egal între cele 4 foi…
Deasupra se pune glazura din 200 g ciocolată topită, cu 120 ml frișcă; am întins-o peste foaie caldă, am topit și puțină ciocolată albă, am tras linii subțiri orizontale și, cu un bețisor, am tras linii verticale pe prăjitură…
După câteva ore, se taie foarte bine…
… și e deosebit de bună!
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețeta aparține dnei. Liliana Botescu și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal