Mulți oameni cred în mod eronat că proprietățile benefice ale cepei scad în timpul procesului de coacere. Doar uleiurile esențiale se evaporă și, după coacere, toate proprietățile sale de vindecare sunt îmbunătățire.
Ceapa conține vitamina C, un nutrient implicat în susținerea imunității, repararea țesuturilor și în absorbția fierului. Vitamina C acționează și ca un antioxidant puternic, protejând celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. De asemenea, această vitamina este necesară și pentru producerea de colagen, consumul regulat de ceapă prevenind îmbătrânirea prematură a pielii.
Ceapa este bogată în complexul de vitamine B, inclusiv folat și piridoxină, care au roluri-cheie în metabolism, funcția nervoasă și producția de celule roșii din sânge.
Ceapa se coacă în coajă la 100-150 de grade timp de 15-30 de minute. Pentru cele mai bune rezultate, se consumă jumătate de ceapă medie dimineața pe stomacul gol și jumătate cu 2-3 ore înainte de culcare.
Pentru coacerea cepei se poate utiliza cuptorul, aragazul sau cuptorul cu microunde. Pentru primele două, ceapa se împachetează în folie iar pentru cuptorul cu microunde capetele se pun într-un vas de sticle termorezistent.
Pentru a coace ceapa în tigaie, se taie ceapa în jumătate și se pune fiecare jumătate în tavă, ca o ceașcă inversată. Se coc fără unt și sub capac, timp de 10-15 de minute. Timp de coacere în cuptorul cu microunde: 15 minute.
Indiferent de metoda de coacere, rezultatul trebuie să fie o ceapă moale și parțial transparentă. Ceapa prea prăjită poate complica procesul de digestie și încetinește activitatea intestinelor.
Ceapă la cuptor – Beneficii
Proprietățile sale sunt capabile să reducă și să normalizeze nivelul glucozei. Ceapa coaptă conține sulf, care este responsabil de activarea pancreasului și de producția eficientă de insulină, fiind astfel recomandată persoanelor care suferă de diabet.
De asemenea, ceapa conține și fier, care este necesar pentru buna funcționare a sistemelor și organelor din corp. În caz de pneumonie sau bronșită, ceapa coaptă se poate utiliza și în cazul adulților și în cazul copiilor.
Consumul des de ceapă se recomandă și persoanelor care au probleme cu coagularea sângelui. După un accident vascular cerebral sau după un infarct, medicii recomandă consumul zilnic de ceapă la cuptor: ajută vasele la curățare, elimină plăcile aterosclerotice, ajută la normalizarea tensiunii arteriale și elimină și durerile de cap sau migrena.
Ceapa este indispensabilă și în tratamentul inflamațiilor dureroase și purulente. Tratamentul cu ceapă coaptă pentru abces durează doar 1-2 zile. Compresele de ceapă au un efect antibacterian și pot fi folosite pentru a trata hemoroizii (sub supraveghere medicală).
Ajutor pentru sănătatea inimii
Printre altele, ceapa conține și sulf, un mineral esențial pentru sănătate sistemului cardiovascular care protejează vasele de sânge. Un studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogat în quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg, comparativ cu un placebo.
Mai mult, s-a demonstrat și faptul că ceapa scade nivelul colesterolului. Un studiu realizat pe 54 de femei cu sindromul ovarian polichistic, a constatat că consumul de cantități mari de ceapă roșie crudă (40-50 g / zi în cazul persoanelor supraponderale și 50-60 g / zi în caz de obezitate), timp de 8 săptămâni, a redus colesterolul total și LDL din sânge, comparativ cu un grup de control. În plus de asta, ceapa conține și antioxidanți și compuși care au proprietăți puternice antiinflamatorii.
Dovezile din studii realizate pe animale susțin că consumul de ceapă poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv inflamația, formarea cheagurilor de sânge și nivelurile ridicate de trigliceride.