Rețetă simplă și fără zahăr – Oțet de mere, de casă
Ingrediente necesare pentru 1 borcan de 3 L:
- 1,2 kg mere (orice fel)
- 1,5 L apă caldă
- 165 g + 165 g miere
Mod de preparare:
Spălăm merele și le tăiem în bucăți. Folosim și cotoarele, nu le aruncăm. Sunt importante în prepararea oțetului.
Umplem borcanele curate cu mere. Dizolvăm 165 g miere în apă caldă, în funcție de câte borcane avem.
Turnăm siropul în borcane. Le acoperim cu 4 straturi de tifon pe care le fixăm cu elastice. Lăsăm borcanele deoparte timp de 20 de zile, într-un loc ferit de razele soarelui, amestecăm zilnic.
După 20 de zile, le mai lăsăm încă 20 de zile timp în care nu amestecăm.
În ziua 41, strecurăm oțetul cu ajutorul unui tifon și adăugăm câte 165 g miere în fiecare borcan. amestecăm bine și lăsăm oțetul deoparte timp de 20 de zile, în borcanele acoperite cu tifon.
Ulterior, strecurăm din nou și repartizăm oțetul în recipiente din sticlă cu capace. Depozităm într-un loc răcoros și întunecat.
Spor!