Scorțișoara este un condiment iubit de unii și urât de alții. În acest articol ne-am propus să discutăm despre efectele pe care le are asupra glicemiei.
Principala caracteristică a diabetului zaharat este hiperglicemia sau glicemia crescută peste limitele declarate ca normale. Dacă diabetul nu este bine controlat, poate duce la complicații precum distrugerea nervilor periferici, boli cardiovasculare și de rinichi.
Diabetul se tratează cu antidiabetice orale sau insulină injectabilă dar multe persoane sunt interesate de alimentele care le pot scădea glicemia în mod natural. Iată, una dintre aceste alimente este scorțișoara!
Scorțișoara este un condiment obișnuit care se adaugă în preparatele dulci și are multe beneficii pentru sănătate, printre care și abilitatea de a scădea glicemia și de a ajuta în menținerea diabetului sub control.
Provine din scoarța diferitelor specii de arbori de scorțișoară și a fost utilizată, timp de mii de ani, în medicina tradițională dar și pentru conservarea alimentelor. Pentru a obține scorțișoară, scoarța internă a arborilor trebuie îndepărtată și uscată (prin uscare se curbează), după care poate fi procesată în continuare până ajunge la stadiul de pulbere.
Găsim pe piață mai multe tipuri din acest condiment, dar există 2 principale:
Ceylon (denumită și adevărata scorțișoară) – este cea ma scumpă
Cassia – mai puțin costisitoare
Cu toate că ambele variante sunt comercializate sub denumirea de „scorțișoară”, există câteva diferențe importante între cele două:
Cassia derivă din specii diferite de arbori de scorțișoară, este ieftină și se găsește în majoritatea produselor cu scorțișoară, precum și la raftul cu condimente.
Ceylon este realizată din adevăratul arbore de scorțișoară și, în general, este mai scumpă și mai rară, studiile arătând că această variantă conține mai mulți antioxidanți.
Datorită faptului că varianta Ceylon are mai mulți antioxidanți, oferă mai multe beneficii pentru sănătate.
Varianta Cassia este săracă în antioxidanți și bogată într-o substanță potențial dăunătoare: cumarina (poate fi toxică pentru ficat, poate distruge celula hepatică umană).
Scorțișoara se poate considera un superaliment, chiar dacă nu conține multe vitamine sau minerale: conține o cantitate mare de antioxidanți cu beneficii importante pentru sănătate.
Acest condiment a fost comparat cu 26 de ierburi și condimente diferite și s-a clasat pe locul 2, conținând cea mai crescută cantitate de antioxidanți (după cuișoare). Antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ care poate cauza distrucție celulară.
La persoanele cu diabet, fie pancreasul nu poate produce suficientă insulină, fie celulele sunt rezistente la acțiunea insulinei și astfel nivelul glicemiei crește. Scorțișoara poate ajuta atât la reducerea glicemiei cât și la prevenția diabetului, prin imitarea efectelor insulinei și creșterea transportului acesteia către celule.
Poate ajuta la scăderea glicemiei și prin creșterea sensibilității la insulină. În funcție de dimensiunea mesei și de conținutul de carbohidrați, nivelul glicemiei poate crește foarte mult după masă, iar aceste fluctuații pot crește stresul oxidativ.
Unii cercetători spun că scorțișoara reușește această reducere glicemică prin scăderea ratei de evacuare a stomacului.
Atenție!
Așa cum am mai spus, scorțișoara Cassia este în mod particular bogată în cumarină și se poate depăși ușor consumul maxim recomandat dacă se iau suplimente cu scorțișoară sau dacă se adaugă prea multă scorțișoară în alimente.
Pe de altă parte, scorțișoara Ceylon are o cantitate mai mică de cumarină și astfel este greu să depășim cantitatea recomandată în cazul în care alegem acest tip de scorțișoară.