Diagnosticul de diabet zaharat presupune renunțarea completă la zahăr și înlocuirea acestuia cu îndulcitori. Este bine să renunțăm și la sucurile îndulcite deoarece ne păstrează activă nevoia de zahăr și, de cele mai multe ori, au un conținut crescut de fructoză.
Fructoza este strâns legată de rezistența la insulină și diabet. Mai mult, un consum cronic de sucuri îndulcite cu înlocuitori ai zahărului crește riscul de ficat gras.
În afară de sucurile îndulcite cu îndulcitori, trebuie evitate și grăsimile trans: sunt extrem de periculoase pentru sănătate, mai ales dacă avem diabet zaharat.
Grăsimile trans sunt produse prin adăugarea hidrogenului la acizii grași nesaturați cu scopul de a-i face mai stabili. Aceste grăsimi se găsesc în margarină, creme, unt de arahide, mâncare gătită congelată, covrigei, brioșe și alte alimente de acest tip.
Cu toate că nu cresc glicemia, grăsimile trans sunt strâns legate de apariția inflamației, a rezistenței la insulină și a grăsimii abdominale.
Orezul, pastele și pâinea albă sunt de asemenea de evitat în caz de diabet deoarece sunt foarte bogate în carbohidrați. Dacă ai obiceiul de a consuma pâine, covrigi și alte alimente de acest timp, cu siguranță ai un echilibru glicemic precar. Aceste alimente sunt ultraprocesate și au un conținut minim de fibre.
Se recomandă să evităm și iaurtul cu fructe deoarece, spre deosebire de iaurtul simplu (care este recomandat în diabet), cel cu fructe sau arome este produs din lapte complet sau parțial degresat, sunt pline de carbohidrați și de zahăr.
Cerealele îndulcite pentru micul dejun reprezintă încă o categorie de evitat: chiar dacă pe cutie produsul este expus ca fiind bun pentru sănătate, de cele mai multe ori aceste tipuri de cereale sunt ultraprocesate și au un conținut foarte mare de carbohidrați.
Se recomandă reducerea aportului de carbohidrați la micul dejun și creșterea aportului de proteine.
Băuturile pe bază de cafea (cu diferite arome): cafeaua în sine are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de diabet zaharat, dar acele băuturi pe bază de cafea cu diferite arome sunt precum un desert lichid.
Creierul nostru procesează consumul de lichide diferit de consumul de alimente solide. Cu alte cuvinte, atunci când bem calorii nu compensăm prin a consuma mai puține alimente solide mai târziu, iar aceasta ne duce în mod sigur la creșterea în greutate.
În afară de alimentele de mai sus, nu se recomandă nici consumul de miere, nectar de agave sau sirop de arțar. Persoanele care au diabet zaharat trebuie să reducă consumul de zahăr alb, dar și de bomboane, plăcinte.
Chiar dacă nu consumăm zahăr alb și îl înlocuim cu variantele dulci menționate mai sus, vom avea creșteri glicemice greu de controlat. Vor exista creșteri glicemice și după consumul de zahăr brun, miere, nectarul de agave sau sirop de arțar. Medicii recomandă înlocuirea acestor forme de zahăr cu îndulcitori naturali.
Fructele uscate intră și ele în categoria alimentelor nerecomandate pacienților cu diabet. Fructele proaspete sunt o sursă importantă de minerale și vitamine, inclusiv potasiu și vitamina C, dar atunci când sunt uscate, se elimină apa din fructe.
Prin uscare, cantitatea de carbohidrați se concentrează și fructele devin dăunătoare. De exemplu, stafidele conțin de 4 ori mai mulți carbohidrați în comparație cu strugurii.
Persoanele cu diabet nu trebuie să renunțe la fructe, dar este bine să consume fructe care conțin mai puține glucide: merele, verzi, fructele de pădure etc.
Un alt tip de aliment nerecomandat în diabet este sucul de fructe. Cu toate că este considerat natural, sucul de fructe va cauza o creștere glicemică la fel de mare precum băuturile acidulate sau neacidulate dulci.
Sucurile de fructe sunt pline de fructoză, iar aceasta crește rezistența la insulină, riscul de boli cardiovasculare și obezitate.
Cartofii prăjiți trebuie evitați, mai ales de către persoanele cu diabet zaharat. Cartofii în sine sunt destul de bogați în carbohidrați, dar prăjiți în ulei devin un adevărat pericol pentru diabetici. Orice aliment prăjit este dăunător pentru glicemie.