Știai că anumite alimente nu au ce căuta în frigider? Temperatura scăzută modifică gustul și reduce calitatea lor nutritivă… Să vedem care sunt aceste alimente!
1. Roșiile
Dacă le pui în frigider, roșiile își pot pierde gustul și textura. Ține-le la temperatura camerei, însă nu mai mult de 2-3 zile.
2. Pepenii
Pepenii se păstrează la temperatura camerei întrucât la frigider își pierd aroma și textura. După ce ai tăiat din el, păstrează-l la frigider cel mult 3-4 zile.
3. Cartofii
Temperaturile reci pot descompune amidonul din cartofi, schimbând gustul și textura. Pentru a-i păstra proaspeți, depozitează-i într-un spațiu răcoros și uscat.
4. Busuiocul
Trebuie să-l păstrezi la o temperatură de cel puțin 4 grade C. O temperatură mai mică poate provoca apariția de pete negre pe plantă și poate strica gustul.
5. Bananele
Banana este un fruct tropical, deci nu beneficiază de climatul mai rece al frigiderului. Atunci când cumperi banane, asigură-te că le achiziționezi înainte să fie coapte, astfel încât să se matureze la temperatura camerei în bucătăria ta.
6. Ceapa
Ceapa are nevoie de aer ca să rămână proaspătă, așa că frigiderul nu este locul optim pentru ea. De asemenea, ține ceapa departe de cartofi (se strică mai repede dacă sunt depozitate împreună).
7. Castraveții
În frigider, castraveții vor deveni moi și își vor pierde gustul. Dacă totuși dorești să-i pui în frigider, învelește-i în plastic.
8. Untul
În funcție de temperatura camerei, poți ține untul pe masă, acoperit, timp de o săptămână sau mai mult; iar dacă vremea este caldă, scoate din frigider doar bucăți mai mici de unt.
9. Mierea
Mierea nu ar trebui să fie păstrată în frigider. Temperaturile mai reci modifică compoziția chimică a mierii și o determină să se cristalizeze și să se închege.
10. Vinurile albe maturate
Depozitarea vinurilor albe maturate în frigider nu este cea mai bună opțiune pentru vinurile albe maturate, cum ar fi Chardonnay. Acestea sunt mai bine apreciate la temperaturi ușor mai ridicate. Dacă ai un frigider special pentru vin, setat la 10-13 grade Celsius, este opțiunea ideală.
11. Uleiurile
Aproape toate uleiurile pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei; singurele uleiuri pe care trebuie să le refrigerăm sunt cele pe bază de nuci.
12. Usturoiul
Temperaturile scăzute favorizează încolțirea usturoiului dezvoltarea mucegaiului.
13. Untul de arahide
Untul de arahide este cel mai bine savurat atunci când îl poți întinde cu ușurință. Păstrează-l în dulap.
14. Sosurile picante
Majoritatea sosurilor picante își pierd din putere la temperaturi scăzute.
15. Ciocolata
Temperatura și umiditatea din frigider pot afecta gustul, culoarea și textura ciocolatei.
16. Piersicile
Temperaturile reci împiedică procesul de maturare, ceea ce înseamnă că va trebui să aștepți mai mult pentru a le consuma. De asemenea, piersicile sunt mai expuse riscului de a se strica dacă le pui în frigider.
17. Brânzeturile maturate, de specialitate
Brânzeturile tari precum gouda și cheddar sau brânzeturile de specialitate precum pecorino romano, își păstrează mai bine aroma fără refrigerare.
18. Cafeaua boabe
Boabele de cafea nu au ce căuta în frigider: umiditatea poate cauza formarea de condens pe boabe, ceea ce poate afecta aroma atât a boabelor măcinate, cât și a celor întregi.
19. Pâinea
Mai ales cea albă, nu trebuie pusă în frigider. Atunci când este păstrată într-un loc răcoros și uscat, pâinea se usucă foarte repede.
20. Citricele
Lămâile, lămâile verzi, portocalele și grepfruturile sunt exemple excelente de alimente care nu necesită refrigerare. Aceste fructe se păstrează cel mai bine într-un coș de fructe, pe masa de bucătărie.
21. Tortul
În timp ce unele torturi trebuie depozitate în frigider, torturile fără glazură și cele acoperite cu ganache sau cremă de unt vor fi bune timp de până la trei zile dacă sunt păstrate într-un recipient etanș pe masa din bucătărie.