Diabetul este o boală care restricționează consumul de zahăr și de carbohidrați, iar Asociația Americană de Diabet spune că pacienții cu diabet zaharat pot consuma aproape toate tipurile de fructe, inclusiv banane.
Bananele și carbohidrații
Persoanele cu viața condiționată de diabet trebuie să acorde mare atenție cantității și tipului de carbohidrați pe care îi consumă, întrucât diabeticii au probleme cu insulina și pot dezvolta o glicemie extrem de mare.
Aproape toate fructele au un conținut mare de carbohidrați, astfel consumul exagerat de fructe poate duce la un aport mult mai mare de glucoză decât corpul poate procesa. Cu toate acestea, carbohidrații sunt o parte specială a dietei, fără de care nu se poate trăi. Cheia către o viață liniștită este consumul moderat de fructe (nici diabetul nu va mai crea probleme!).
Bananele – Valori nutriționale și beneficii
Bananele sunt o sursă bună de fibre, vitaminele B6 și C, magneziu și potasiu. O banană de mărime medie conține 4 grame de fibre, 400 mg de potasiu și 110 calorii.
Cu ajutorul conținutului ridicat de potasiu, bananele ajută la menținerea tensiunii în limite normale și scade riscul de accident vascular cerebral. Sunt considerate fructe „liniștitoare”, întrucât conțin vitamina B6 care ajută la păstrarea unei stări de bine.
Conțin și triptofan, un aminoacid care se adresează serotoninei și norepinefrinei (hormoni care afectează starea de fericire și de stres). De asemenea, bananele sunt utile și în caz de diaree sau constipație.
Ne ajută să înlocuim o parte din electroliții pierduți odată cu diaree iar grație conținutului crescut de fibre, ne ajută în caz de constipație.
Notă:
Prin complicațiile sale, diabetul poate cauza atât diaree cât și constipație.
Bananele ajută și la refacerea bacteriilor probiotice de la nivelul intestinului, bacterii care ajută la păstrarea echilibrului de la nivelul florei intestinale (între bacteriile benefice și cele dăunătoare).
Probioticele ajută și intestinul să absoarbă nutrienții importanți.
Bananele și diabetul
Bananele sunt o gustare sigură pentru diabetici, dar trebuie să ținem cont de stadiul de coacere al bananei. Potrivit cercetătorilor, participanții unui studiu care au consumat banane foarte coapte au avut un răspuns glicemic mare, glicemia a crescut.
Acest lucru înseamnă că pacienții au trebuit să folosească mai multă insulină în timp ce consumau banane foarte coapte. Pe de altă parte, cei care au consumat banane care nu erau atât de coapte au obținut valori glicemice mai mici.
Cercetătorii spun că până la 90% din carbohidrați dintr-o banană necoaptă vin din amidon, dar când aceasta se coace, carbohidrații vin, în mare parte, din zaharuri libere.
Sfaturi și atenționări
Pentru pacienții cu diabet recomandarea este să evită consumul de banane care fac parte dintr-un desert (acoperite cu ciocolată, de exemplu) sau cele care au fost preparate împreună cu siropuri pline de zahăr.
Aceste deserturi vor crește aportul de carbohidrați, calorii și grăsimi. Diabetul are nevoie de o dietă corectă care trebuie urmată cu strictețe pentru a putea fi ținut sub control.
Persoanele cu diabet pot consuma banane în nenumărate alte feluri:
- înghețate
- proaspete
- uscate