Pe lângă faptul că este o băutură delicioasă și aromată, ceaiul de scorțișoară este și un adevărat medicament, un elixir prețios pentru sănătate. Este o băutură care creează o stare de spirit bună și întărește sistemul de apărare al organismului.
În zonele din Asia cu climă mai rece,de exemplu, scorțișoara se folosește la prepararea unei game incredibil de variate de ceaiuri care au efecte de încălzire și de stimulare a circulației sângelui.
Ceai de scorțișoară – Beneficii pentru sănătate
- ameliorează simptomele de răceală și gripă
- încălzește corpul
- mărește tonusul psihic și fizic
- îmbunătățește circulația sângelui
- vindecă indigestia
- stimulent puternic, cu efecte imediate
- efect antibacterian și antiviral
Cum se prepară acest ceai?
În 250 ml de apă clocotită se adaugă o jumătate de linguriță de pulbere de scorțișoară și se fierbe 1 minut. Se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute, după care se filtrează și se consumă cât mai cald.
Ceaiul se poate consuma la nevoie, în cure de cel mult 2 săptămâni.
Ceai de scorțișoară în caz de răceală
Băut fierbinte, acest ceai are un efect antiviral și antibacterian foarte puternic, exercitat mai ales la nivelul gâtului, urechilor și nasului. Datorită acțiunii sale de stimulare a circulației și de mărire a temperaturii corpului, ajută funcționarea sistemului imunitar și îndepărtează senzațiile de disconfort specifice răcelii (dureri musculare, frisoane, senzații de frig la extremități).
Dacă răceala este deja în fază avansată, se poate amesteca cu miere: se va obține un stimulent imunitar și antiseptic care va calma accesele de febră sau de tuse:
se amestecă bine 2 lingurițe de pulbere de scorțișoară cu 4 linguri de miere lichidă; pasta se administrează pe parcursul zilei, înaintea meselor principale.
Ceai de scorțișoară – Contraindicații
- sarcină și alăptare
- ulcer
- cancer
- probleme hormonale
De asemenea, poate interacționa cu medicamente pentru scăderea glucozei sau cu medicamente de subțiere a sângelui.