Să începem cu o veste bună: cancerul de prostată nu este o condamnare! Depistat rapid, poate fi vindecat.
Despre prostată
Prostata se află sub vezica urinară, în fața rectului și înconjoară uretra, tubul care transportă sperma și urina. Întrucât este o glandă, are rolul de a secreta fluide seminale. Este importantă pentru reproducție, 30% din fluidele ejaculate sunt dintre cele secretate de prostată.
Această glandă tinde să dea domnilor motive de îngrijorare pe măsură ce înaintează în vârstă, și pe bună dreptate!
Prostata este de mărimea unei nuci și are o greutate de aproximativ 20 de grame la tinerețe. Pe măsură ce trec anii, prostata tinde să se mărească: ajunge la mărimea unei mingi de ping-pong și cântărește 30-35 de grame, iar la bătrânețe ajunge să fie cât o minge de tenis la mulți bărbați.
Teoretic, problemele cu prostata pot apărea la orice vârstă. Practic, riscurile sunt mai mari după vârsta de 50 de ani.
Desigur, nu orice afecțiune a prostatei este cancer. Dar, dacă cineva din familie a suferit de cancer de prostată, riscul de îmbolnăvire este mai ridicat. Se recomandă testele de depistare precoce (chiar de 2 ori pe an) înainte de 50 de ani.
Specialiștii urologi recomandă să nu ignori simptomele și să nu încercă să le găsești explicații fel de fel:
- Simți o durere și / sau arsură la urinare
- Mai tot timpul simți că vezica urinară nu este complet golită
- Ai probleme cu erecția
- Aștepți anormal de mult pentru a urina
- Urinezi cu dificultate
- Te trezești de 2 sau mai multe ori pe noapte pentru a urina
- Jetul are o presiune slabă și este întreruptă
- Te confrunți cu dureri frecvente / rigiditate în partea inferioară a spatelui, în șolduri, zona pelviană, rectală sau în zona superioară a coapselor
- Ejacularea este dureroasă, materialul seminal conține sânge
- Observi sânge în urină
- Simți o nevoie bruscă și imperioasă de a urina și nu te poți abține
Inflamarea lobului central al prostatei poate ajunge să stranguleze uretra, caz în care vorbim de adenom de prostată. Ca variante de leac menționăm dilatarea progresivă cu balon sau stent, ultrasunetele, medicamentele, rectoscopia, laserul.
Am început cu o veste bună, însă nu putem ignora nici cele mai puțin bune: cancerul de prostată este o afecțiune asimptomatică până în stadiile avansate.
Un simplu test de sânge poate indica cancerul de prostată, prin identificarea nivelului de antigen prostatic specific (PSA), dar diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul unei biopsii efectuate pe probe mici de țesut recoltate din mai multe zone ale prostatei.
Care este tratamentul?
Tratamentele variază în funcție de extinderea cancerului, anume dacă afectează doar parțial sau dacă afectează total prostata, dacă s-a răspândit și în alte părți ale corpului; depinde și de vârstă și starea generală de sănătate.
În stadii mai avansate, tratamentul include radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală, imunoterapia, crioterapia și prostatectomia (îndepărtarea chirurgicală a prostatei și a unor țesuturi din apropierea ei).
Atenție!
Atât momentul diagnosticării și gradul de extindere, cât și starea generală de sănătate și reacția organismului la tratament se află într-o legătură strânsă cu prognosticul și cu șansele de vindecare a cancerului de prostată.