Ceaiul de mușețel este foarte apreciat întrucât are o serie întreagă de proprietăți terapeutice. Un efect remarcabil al acestui ceai este acela de inactivare a toxinelor bacteriene, precum și acțiunea imunostimulatoare.
Biochimiștii spun despre mușețel că este un amestec imbatabil de substanțe imunostimulatoare, iar principiile active din florile de mușețel ajută celulele sistemului imunitar să identifice și să elimine mai rapid sursele de infecție din organism.
Întrucât au o compatibilitate incredibilă cu organismul nostru, substanțele active din mușețel se asimilează foarte ușor. Dintre toate preparatele, ceaiul este cel mai eficient. De ce? Pentru că atât proprietățile antibacteriene cât și cele antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile.
Ceai de mușețel cu cimbru – Pentru întărirea imunității
Acțiunea benefică a mușețelului este întărită de proprietățile cimbrului, care este un antibiotic natural; cimbrul are capacitatea de a distruge patogeni și de a susține funcția organismului de autoapărare.
Peste 2 linguri de mușețel uscat și 1 lingură de cimbru uscat se toarnă 1 litru de apă și se pune totul la fiert. După ce dă în clocot se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară.
Se recomandă 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură durează 21 de zile și va revigora și tonifia întregul organism.
Ceai de mușețel cu mentă și scorțișoară – Contra infecțiilor fungice
Atunci când infecțiile fungice dau primele semne sau chiar și atunci când deja s-au instalat (datorită imunodeficienței), acest ceai este de un real ajutor.
Se prepară un amestec din 2 linguri de mușețel, 1 lingură de cimbru și 1 lingură de mentă, 2 lingurițe de scorțișoară. Se folosesc 2 lingurițe din acest amestec la 1 cană de apă clocotită (se lasă la infuzat).
Profilactic, se recomandă 1 cană pe zi, dimineața pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecțiilor, doza este de 3 căni pe zi, înaintea meselor principale.
Ceai de mușețel cu măceșe și flori de soc – Pentru stimularea imunității
Se prepară un amestec din 3 linguri de mușețel uscat, câte 1 lingură de măceșe uscate și mărunțite și flori de soc uscate, și 2 lingurițe de scoarță de salvie uscată. Amestecul obținut se păstrează într-un recipient din sticlă, închis ermetic.
Se pun 2 lingurițe într-o cană și se toarnă apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Se recomandă 2 căni pe zi (dimineața și seara) iar cura durează 21 de zile.