Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este una dintre cele mai populare și cele mai apreciate plante medicinale din țară, fiind folosită în peste 100 de afecțiuni și tulburări, iar cercetările făcute în diverse laboratoare de medicină confirmă tot mai multe din aceste utilizări medicinale.
Se culeg tulpinile fragede și inflorescențele albe, de regulă cu o tulpină cât mai scurtă pentru că are cele mai puternice efecte terapeutice. Să vedem câteva preparate pe bază de coada-șoricelului:
Suc de coada-șoricelului – din planta proaspăt culeasă – Leac pentru ciroză, hepatită
Se pun în vasul blenderului 50 de grame de plantă bine spălată și 50 ml de apă plată. Se omogenizează bine după care se stoarce prin tifon și se administrează imediat.
Acest suc tratează afecțiunile hepato-biliare, având efecte hepatoprotectoare impresionante. În urma unui studiu japonez s-a ajuns la concluzia că această plantă aduce mai puține modificări structurale ficatului și diminuează tendința spre ciroză.
Contra cirozei și hepatitei se administrează zilnic câte 50-60 ml de suc proaspăt, în doză unică. Cura durează 60 de zile, urmate de o pauză de 20 de zile.
Cataplasme cu coada-șoricelului – Tratează eczemele, alergiile
Cataplasmele cu această plantă au efecte antialergice și antiinflamatoare, putând reduce mâncărimea, usturimea și edemele. Tratează eczemele alergice și alergiile cutanate.
Alergie cutanată
Se lasă să se înmoaie în apă caldă o mână de flori mărunțite, timp de 1-2 ore. Ulterior, cataplasmele se aplică direct pe locul afectat, se acoperă cu tifon și se lasă să acționeze minim 1 oră.
Dacă alergia se află în fază acută, cataplasma se lasă să acționeze cel puțin 2 ore iar pentru a potența efectul calmant, se poate pune un pic de gheață deasupra.
Eczeme alergice
Se aplică o cataplasmă proaspăt preparată pe porțiunea de piele afectată și se lasă să acționeze minimum 1 oră, zilnic, timp de cel puțin 4 săptămâni.
Alifie cu coada-șoricelului – Efecte cicatrizante miraculoase
Alifia preparată din această plantă are efecte miraculoase asupra rănilor care se vindecă greu: accelerează procesul de regenerare, previne infecțiile și complicațiile și duce la o vindecare estetică.
Se pune 150 ml de ulei de floarea soarelui într-un ibric, împreună cu 6 lingurițe de inflorescențe proaspete de coada-șoricelului tocate cât mai fin, 2 lingurițe de rășină de brad și 2 lingurițe de ceapă de albine.
Se lasă totul pe foc mic timp de 10 minute, amestecând continuu. După 10 minute se ia ibricul de pe foc și se filtrează conținutul prin tifon, se transferă într-un borcan. Se lasă să se răcească, se închide borcanul cu capac și se păstrează la frigider. Se aplică zilnic pe răni, până la vindecare.
În caz de răni recente și deschise, în primele 24 de ore se aplică tinctura pregătită din această plantă deoarece are efect antiinflamator și dezinfectant. După ce rana se închide și țesuturile se refac, se aplică unguentul.
Mai mult, aplicat zilnic, unguentul are excelente efecte împotriva hemoroizilor, inclusiv a celor care sângerează: oprește prompt sângerarea, inflamația, senzațiile de usturime și mâncărime.