Consumat regulat, usturoiul are capacitatea de a ajuta organismul să producă mai mulți anticorpi și limfocite – globule albe care au rolul de a lupta împotriva infecțiilor și cancerului.
Usturoiul crud, tăiat sau pisat, are un conținut bogat de alicină. Alicina este o substanță cu o acțiune puternică antibacteriană, responsabilă și de gustul specific pregnant. Siropul de usturoi, de exemplu, este un preparat ușor de preparat și de administrat.
Cum se prepară siropul de usturoi?
Curăță și pisează 10-15 căței de usturoi organic. Adaugă 20 de linguri de miere de salcâm peste usturoi și amestecă foarte bine. Transferăm amestecul într-un borcan de sticlă și lasă la macerat timp de 14 zile; după 14 zile strecoară amestecul.
Ia câte 2-3 lingurițe de sirop de 3 ori pe zi, timp de 40-50 de zile. După această perioadă ia o pauză de 7 zile, după care poți relua cura dacă mai este necesar.
Sirop de usturoi – Beneficii pentru sănătate
Îmbunătățește circulația deficitară
Usturoiul îmbunătățește durerile în membre cu până la 80%, motiv pentru care se recomandă persoanelor care suferă de afecțiuni ale arterelor periferice, în care se produc diminuări serioase ale circulației la nivelul picioarelor.
Reîntinerește ficatul
Siropul de usturoi detoxifiază organismul combatând tulburările hepatice: elimină bacteriile putrefactive din intestine și astfel ajută ficatul să se odihnească. Este un dovedit stimulent al sucurilor gastrice și contribuie la stimularea și intensificarea fluxului sanguin prin ficat.
Previne bolile arteriale
Siropul de usturoi are o importantă acțiune protectoare și contribuie la prevenirea bolilor arteriale; limitează efectele coagulării sângelui cu nivel mare de colesterol.
Reduce simptomele răcelii
Siropul de usturoi reduce semnificativ simptomele răcelii, bronșita, laringita, rinita produsă de virusul gripal. De asemenea, ameliorează durerile de cap și accelerările ritmului cardiac, catarul respirator.
Reduce considerabil perioada de vindecare, degajează bronhiile, plămânii și sinusurile, combate infecțiile.
Combate constipația
Acest sirop este un remediu natural eficient și pentru a trata constipația: stimulează mișcările peristaltice ale pereților intestinali, ceea ce duce la mobilitatea scaunului.
Reduce hipertensiunea
Cura cu usturoi are capacitatea de a reduce semnificativ presiunea arterială. Unii experți au ajuns la concluzia că usturoiul dilată arterele și astfel scad presiunea, în timp ce alții subliniază puterea sa de a înlătura diverse infecții și astfel reducând tensiunea crescută.
Tratează / previne ateroscleroza
Usturoiul are capacitatea de a reduce semnificativ nivelurile de colesterol. Consumat regulat, acest sirop previne formarea plăcii de grăsime în artere, diminuând și dimensiunea ateroamelor deja existente.
Vindecă bolile de intestine și stomac
Siropul de usturoi consumat cu regularitate poate vindeca bolile de intestine și de stomac: alicina prezentă în compoziția usturoiului stimulează pereții intestinelor și stomacului pentru a secreta enzime digestive. De asemenea, elimină crampele și gazele, astfel diminuând semnificativ simptomele de inflamație.
Luptă împotriva streptococilor
Usturoiul este capabil să distrugă streptococii care cauzează difteria, inflamarea învelișului inimii și scarlatina. Germaniul nutritiv, una din substanțele importante din usturoi, are efect dovedit anticancerigen.
O altă substanță, ajoena, are rolul de a dilua sângele și astfel previne potențialele cheaguri periculoase.
Sirop de usturoi – Contraindicații
Acest preparat este contraindicat femeilor care alăptează, persoanelor care suferă de gastrită în fază de criză, persoanelor care suferă de enterită sau colită de fermentație și celor care suferă de boli pulmonare însoțite de tuse seacă, sanguinolentă.
Preparatul nu se va administra cu 10 zile înainte de orice operație întrucât are proprietăți antiagregante plachetare care fac cicatrizarea mai lentă.