Înainte de toate, este bine de știut că această problemă a florilor neroditoare apare doar la soiurile clasice de castraveți, nu și la cele hibride.
Apariția acestor flori neroditoare, respectiv căderea florilor de pe tufe poate avea mai multe motive: semințele folosite, plantarea mult prea deasă, umbrirea excesivă a tufelor sau absența polenizării.
Astfel, pentru a evita apariția acestor flori, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri:
-semințele culese în sezonul precedent trebuie să fie lăsate să se odihnească 1 an sau 2, pentru a deveni mai calitative, astfel prevenind apariția florilor neroditoare
-atunci când plantăm tufele, trebuie să ne asigurăm că lăsăm spațiu suficient între ele și trebuie să modelăm tufele prin ciupire
-ademenirea insectelor polenizatoare
Ademenirea insectelor polenizatoare în grădină se poate realiza fie prin stropirea tufelor cu soluții dulci cu zahăr sau cu miere, fie cu ajutorul unei soluții pe bază de bicarbonat de sodiu.
Pentru a prepara soluția de bicarbonat tot ce trebuie să facem este să dizolvăm 2 liguri de bicarbonat în 10 litri de apă stătută.
Tufele de castravete se fertilizează cu această soluție o dată până la începutul perioadei de înflorire, și încă o dată după înflorire, turnând câte un pahar la baza fiecăreia.
Modelarea tufelor este încă un procedeu necesar pentru a asigura dezvoltarea florilor roditoare.
Pentru a stimula lăstarii laterali, unde se vor forma preponderent florile feminine ( roditoare ), trebuie să ciupim tulpina principală, deasupra frunzei 5.
Cu ajutorul acestor metode, tufele de castraveți vor avea recolte sănătoase și bogate!
Spor la grădinărit!