Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Vinete la borcan, pentru iarnă – Aveți nevoie de 2 kg vinete, 500g roșii, 500g ardei grași, 3 ardei iuți, 3 căpățâni de usturoi și…
Ingrediente necesare:
- 2 kg vinete
- 500 g roșii
- 500 g ardei grași
- 3 ardei iuți sau după gust
- 3 căpățâni usturoi sau după gust
- 150 g zahăr
- 1 lingură plină și 2 lingurițe sare neiodată
- 75 ml oțet 9%
- Jumătate pahar ulei
Legumele se cântăresc după curățare. Din ingredientele de mai sus umplem 3 borcane de 1 L și 1 borcan de 350 ml.
Mod de preparare:
Îndepărtăm capetele vinetelor, le tăiem rondele groase de 1,5 cm și le punem într-un bol mare. Adăugăm peste ele 2 lingurițe de sare, amestecăm și lăsăm să se săreze timp de 5-7 minute.
Între timp, curățăm ardeii grași de semințe și codițe și îi tăiem în bucăți. Curățăm și ardeii iuți de codițe și, opțional, de semințe. Tăiem în bucăți. Curățăm și usturoiul, decojim roșiile și le îndepărtăm cotoarele. Le tăiem în bucăți.
Trecem ardeii grași și cei iuți, roșiile și usturoiul prin mașina de tocat carne. Transferăm într-o cratiță mare de 7 L. Adăugăm sarea, zahărul, uleiul și oțetul peste legumele tocate și amestecăm. punem cratița pe foc mic spre mediu, și aducem totul până la punctul de fierbere, amestecând periodic.
Sterilizăm borcanele și capacele. Noi am procedat astfel: în fiecare borcan am pus câte 50 ml de apă după care le-am pus în cuptorul rece. Am pornit cuptorul, setând temperatura la 120 de grade și am sterilizat borcanele timp de 10 minute din momentul în care cuptorul a atins temperatura setată. Capacele le-am clocotit timp de 7 minute în apă.
După ce legumele din cratiță dau în clocot, adăugăm vinetele (fără sucul eliberat) și amestecăm. Fierbem vinetele timp de 25-30 de minute din momentul clocotirii, pe foc mic, amestecând frecvent cu o lingură de lemn. Fierbem vinetele până se vor înmuia și furculița va pătrunde ușor în ele.
Transferăm vinetele în borcanele pregătite, folosind o furculiță. Turnăm în borcane și marinada rămasă în cratiță, umplându-le complet. Închidem borcanele imediat, ermetic. Le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet.
Depozităm conservele în cămară. Pot fi servite peste 2-4 săptămâni.
Savurați cu poftă! Poftă bună!