Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, usturoiul încolțit de 5 zile este mai sănătos decât cel proaspăt. Se pare că acesta conține de 5 ori mai mulți antioxidanți decât cel proaspăt.
Așadar, dacă până acum aruncai usturoiul încolțit, află că aruncai un produs cu remarcabile proprietăți curative
Faptul că usturoiul încolțit este toxic nu mai este o noutate, dar se pare că acest mit începe să fie dărâmat de ultimele studii. Încolțit sau nu, cert este că usturoiul se află pe lista plantelor cu remarcabile beneficii asupra corpului nostru, având proprietăți în tratarea:
- cancerului
- diabetului
- sterilității
- tuberculozei
- malariei
- impotenței
Mult persoane adoptă dieta usturoiului (dimineața pe stomacul gol), cunoscută pentru eficiența în tratarea anumitor boli, sau pentru întărirea sistemului imunitar.
Să vedem ce calități curative are usturoiul încolțit
În a cincea zi de germinare a usturoiului, se produc antioxidanți cu o concentrație mai puternică.
Consumând usturoi încolțit de 5 zile putem beneficia de proprietățile unui anticancerigen natural: antioxidanții previn sau întârzie oxidarea altor molecule. Aceștia luptă eficient cu celulele moarte și cu radicalii liberi, răspunzători de declanșarea numeroaselor tipuri de cancer.
De asemenea, sulfiții naturali (mai ales sulfiții alicilici) din usturoi contribuie la combaterea aterosclerozei, diminuarea apariției riscului de infarct miocardic și la controlarea tensiunii arteriale.
Odată încolțit, spun experții, usturoiul începe procesul de transformare într-o plantă matură, cu tulpină puternică. Astfel, acesta este învăluit de o serie întreagă de substanțe chimice care-l ajută să ridice un scut de protecție în fața factorilor nocivi.
Una dintre aceste modalități de apărare este fitotoxina, o substanță care împiedică accesul insectelor, bacteriilor sau diverselor boli vegetale asupra usturoiului. De regulă, fitotoxinele se prezintă ca fiind toxice pentru microorganisme și insecte, dar sunt inofensive pentru noi, chiar benefice sănătății noastre.
Efecte secundare toxice?
Potrivit cercetărilor, încolțirea modifică profilul metabolic al usturoiului. Studiile au arătat că profilul metabolic al usturoiului încolțit de 5-6 zile se prezintă diferit față de cel încolțit de 4 zile sau chiar mai puțin.
Deși nu au putut explica exact procesul, cercetătorii au ajuns la concluzia că, prin încolțire, potențialul antioxidant al usturoiului este mărit.
În afară de proprietățile antiinflamatorii dovedite, usturoiul încolțit crește imunitatea și apără împotriva bolilor cardiovasculare. Antioxidanții conținuți pot distruge nu mai puțin de 14 tipuri de celule canceroase.
Alicina este un compus bogat în sulf, prezent în usturoi. Are capacitatea de a lupta împotriva ciupercilor, virușilor, bacteriilor și paraziților și nu are efecte secundare toxice asupra sănătății organismului.
Notă: pentru a beneficia și mai mult de proprietățile sale antioxidante, optează pentru usturoiul organis încolțit sau păstrează usturoiul organic în cămară până la încolțire.
Usturoi încolțit – Precauții
Este contraindicat celor care se confruntă cu ulcer gastric sau celor care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante.