Pentru a prepara acest sirop, aveți nevoie de 5 cepe galbene, 5 nuci întreci sau coji de nucă, 1 crenguță de cimbru sau 2 lingurițe de cimbru uscat, 3 linguri de miere polifloră și 750 ml de apă.
Ceapa se spală cu tot cu coajă, se zdrobește sau se taie felii. Se spală și nucile și se sparg dar doar un pic, să rămână aproape întregi.
Se pun aceste ingrediente la fiert într-o cratiță mai mică, la foc mic timp de 30 de minute.
Ulterior, se adaugă și cimbrul, se ia de pe foc, se acoperă cu capac și se lasă deoparte timp de 15 minute. se strecoară, se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare.
Atenție! Mierea se adaugă doar atunci când lichidul este călduț și nu fierbinte.
Indicații terapeutice
Siropul de ceapă, nuci și cimbru se consumă cu înghițituri mici, pe parcursul unei zile.
Ajută atât în tusea uscată, cât și în tusea productivă, deoarece stimulează expectorația și favorizează eliminarea mucusului.
Apelați cu încredere la acest sirop dacă vă confruntați cu:
- dureri în gât
- răgușeală
- tuse seacă
- tuse productivă
- răceală
- gripă
- viroze respiratorii
Ceapa este antiseptică, adică combate infecțiile. Este deopotrivă emolientă. Aceste proprietăți o fac utilă în tusea rebelă, voce răgușită și catar bronhic.
Cimbrul este la rândul lui un foarte bun expectorant. Are proprietăți antibacteriene și dezinfectează căile respiratorii.