Nu mai este o noutate că plantele medicinale sunt utilizate ca tratamente naturale în vindecarea numeroaselor afecțiuni. Se spune că fiecare plantă are o semnificație, un rost și o utilizare terapeutică.
În urma cercetărilor sale etnobotanice și etnoiatrice, marele savant botanist, prof. dr. Constantin Pârvu, a reușit să descifreze din tainele celor mai puternic leacuri naturiste.
În acest articol prezentăm doar câteva dintre lacurile pentru ciroză hepatică, inclusă în categoria bolilor „negre”, recomandate de unul dintre cei mai mari oameni de știință ai țării, laureat al Premiului Academiei Române pentru uimitoarele sale lucrări de botanică și de fitoterapie, autorul celei mai ample enciclopedii despre plante realizate până în prezent.
Ce este ciroza hepatică? Care sunt semnele și simptomele?
Ciroza hepatică este o afecțiune cronică a ficatului, cauzată de alcoolism, hepatită cronică B, C, D sau de alte afecțiuni ale ficatului.
Principalele semne și simptome:
- stare de slăbiciune și oboseală
- lipsa apetitului
- vărsături
- pierdere în greutate
- dureri abdominale
- retenția de lichide
- inflamarea gleznelor, genunchilor, abdomenului
- sânge în fecale
- nuanța maronie sau gălbuie a urinei
Să vedem ce leacuri recomandă prof. dr. Pârvu:
1. Cătină albă
Se consumă 6 linguri de fructe proaspete de 3 ori pe zi: 2 linguri dimineața, 2 la prânz și 2 seara. Fructele se sfărâmă bine în gură și se înghit fără a se bea apă după ele.
2. Cătină albă cu miere
Cătina culeasă se pune într-un borcan de 800 g, se toarnă deasupra miere și se lasă la întuneric, acoperit, timp de 3 luni. Se recomandă 2 linguri pe zi
3. Ulei de cătină albă
Se ia câte 1 linguriță de ulei de cătină albă (se găsește în magazine naturiste și farmacii) de 3 ori pe zi, după mesele principale.
4. Cidru
Se pun 400 gr de fructe uscate de cătină albă (sau 1,5 kg fructe proaspete) într-o damigeană cu dop de fermentație. Se adaugă 10 litri de apă și 3 kg de zahăr și se lasă la fermentat timp de 20 de zile.
După 20 de zile, cindrul se trage în sticle, se acoperă bine. Se administrează aprox. 50 ml de preparat, zilnic.
5. Infuzie de rostopască
Se prepară o infuzie din 5 grame de plantă mărunțită și 1 litru de apă. Se pune apa la fiert într-un vas smălțuit, se lasă să dea bine în clocot după care se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la răcit exact 10 minute. Se adaugă planta, se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă acoperit 12 ore (de la 18 la 6 dimineața), după care se strecoară.
Se adaugă 200 gr de miere de salcâm și se păstrează în sticle închise la culoare, în frigider. Se ia câte 1 lingură de infuzie, din oră în oră, de 10-12 ori pe zi.
Se poate administra și câte o fiolă de vitamina C, zilnic. Cura durează între 7-10 zile.