Rețetă pas cu pas, în imagini – Budincă cu orez și brânză dulce – Fără unt și fără făină
Ingrediente necesare:
- 800 g brânză dulce de vaci, cu conținut mare de grăsime
- 150 g orez crud sau 450 g orez fiert
- 100 g smântână fermentată – se adaugă doar dacă brânza este uscată
- 4 ouă medii
- 130 g zahăr sau după gust
- Jumătate linguriță sare
- 1 linguriță zahăr vanilat
- Fructe proaspete, mai puțin suculente: cubulețe de mere/ pere sau fructe de pădure, fructe uscate sau confiate
Pentru a coace budinca se poate folosi o tavă de 22-23 cm diametru sau în mai multe vase Ramekin cu diametru de 8-10cm.
Mod de preparare:
Dacă fierbem orezul special pentru această budincă, atunci facem acest lucru până orezul va fi semipreparat, aproximativ 10 minute din momentul în care apa dă în clocot. Lăsăm orezul să se răcească. De asemenea, putem folosi și orez fiert rămas de la alt fel de mâncare. Cel mai important este ca orezul să nu fie condimentat și să fie rece.
Punem brânza de vaci într-un bol. Dacă este necesar, adăugăm și smântâna fermentată. Adăugăm 1 ou, sarea, zahărul vanilat și pasăm cu blenderul vertical până obținem o compoziție păstoasă și omogenă.
Adăugăm și orezul semi fiert și amestecăm foarte bine. După gust, putem adăuga acum și fructele proaspete/ confiate sau uscate. Noi am adăugat stafide spălate și uscate, merișoare uscate și ananas confiat. Amestecăm foarte bine.
Separat, mixăm 3 ouă împreună cu zahărul, la viteză mare, timp de 4-5 minute. Trebuie să obținem o compoziție albicioasă, voluminoasă și spumoasă. Încorporăm spuma în amestecul de brânză și orez, folosind spatula.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, ungem cu unt și tapetăm cu griș. Transferăm compoziția pregătită anterior în tavă și coacem budinca timp de 40-50 minute, la cuptorul preîncălzit la 180 d grade. Când budinca se rumenește frumos și suprafața nu se lasă atunci când o apăsăm cu degetul, este gata.
Lăsăm budinca să se răcească timp de 20 de minute, după care o putem scoate din tavă și o putem transfera pe un platou. După răcire, budinca va deveni mai densă și se va separa mai ușor de pereții tăvii. După gust, o putem pudra cu zahăr pudră înainte de servire.
Savurați cu poftă! Poftă bună!