Uleiul de măsline este un adevărat elixir pentru artere, inima și ficat și se recomandă mai ales persoanelor care consumă multă carne, prăjeli, produse de patiserie și / sau dulciuri.
Grecii și romanii îi spuneau „aurul lichid” pe bună dreptate: este delicios în salatele de crudități și un adevărat elixir pentru vasele de sânge. Se recomandă mai ales uleiul virgin și extravirgin de măsline (obținute prin presare la rece) deoarece sunt cele mai sănătoase feluri.
Notă: diferența dintre uleiul virgin și extravirgin este nivelul de aciditate: cel extravirgin are o aciditate mai mică de 0,8%.
Protejează inima și arterele
Uleiul de măsline are capacitatea de a accelera secreția bilei de către ficat și astfel facilitează asimilarea alimentelor, lucru de care profită atât inima cât și arterele. De asemenea, scade valorile colesterolului rău și împiedică sclerozarea arterelor.
Este cel mai bogat în vitamina E dintre toate uleiurile, o vitamină anti-radicali liberi care luptă împotriva îmbătrânirii celulare.
Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină din Oxford a demonstrat că uleiul de măsline protejează arterele, inclusiv cele coronare. În cadrul acestui studiu cercetătorii au comparat efectul unei diete bogate în grăsimi monosaturate (ca uleiul de măsline) cu dieta tipică americană / occidentală, bogată în grăsimi polisaturate.
După 2 luni de dietă bogată în ulei de măsline, nivelul colesterolului rău s-a micșorat semnificativ, la fel și cel al formării plăcilor de aterom și al adeziunii moleculelor de sânge (ce rezultă în urma inflamării arterelor).
Principala țintă: bolile vasculare și cardiace
Amatorii de prăjeli, carne, dulciuri și produse de patiserie sunt expuși unui risc mai mare de ateroscleroză, motiv pentru care ar trebui să consume zilnic câte 3-4 lingurițe de ulei de măsline presat la rece.
Pe de altă parte, dacă afecțiunea este deja instalată, consumul zilnic de ulei de măsline presat la rece ajută la diminuarea plăcilor de aterom de pe vase, redă permeabilitatea și elasticitatea acestora.
Nu în ultimul rând, beneficiile consumului de ulei de măsline se observă și la exterior: menține pielea suplă și tenul luminos.
Ulei de măsline – Precauții
Dacă este de bună calitate, uleiul de măsline nu are contraindicații; singura rezervă este în cazul uleiului rafinat de măsline: unele sortimente conțin acrilamidă, o substanță cu efecte cancerigene, foarte dăunătoare.