Ciupercile de pe picioare apar mai frecvent la sportivi și sunt favorizate de purtarea timp îndelungat a adidașilor (mediu cald și umed). Se numesc „tinea pedis” sau „piciorul de atlet” iar boala are și o predispoziție genetică.
Printre primele simptome se numără mâncărimea care se asociază frecvent cu eritemul sau chiar cu decojiri. Locul ideal pentru dezvoltarea ciupercilor? Spațiile dintre degetele de la picioare.
Băi de picioare cu rostopască – Tratament
Rostopasca (Chelidonium majus) secretă numeroase substanțe care au capacitatea de a combate ciupercile parazite. De asemenea, are o puternică acțiune antimicotică.
Pune la macerat o mână de plantă în 2 litri de apă (la temperatura camerei) pentru 8-10 ore, după care strecoară și pune maceratul rezultat deoparte.
Peste planta rămasă toarnă 2 litri de apă clocotită și lasă să stea acoperită 20 de minute, după care filtrează. La final, amestecă cele două preparate: maceratul și infuzia răcită.
Toarnă amestecul într-un lighean și ține picioarele înăuntru timp de 20 de minute. Din când în când mai adaugă apă fierbinte: temperatura trebuie să fie cât mai mare, cât poți suporta. Repetă tratamentul în fiecare seară, minim 2 săptămâni.
Fă tratamentul la ambele picioare, chiar dacă este afectat doar unul dintre ele. În acest fel vei putea evita reapariția ciupercii.
Iată și alte tratamente împotriva micozelor de la degetele picioarelor
Cataplasmă cu rostopască
Pune o mână de frunze mărunțite de rostopască în apă caldă (40-50 grade C) și lasă la înmuiat timp de 1-2 ore. Aplică pe locul afectat, acoperă cu tifon și lasă să acționez timp de 1 oră.
Ape cloruro-sodice
Este vorba de apa de mare sau cea din lacurile sărate de la Techirghiol, Amara, Lacul Sărat etc.: constituie un medicament natural foarte puternic împotriva micozelor de la degetele picioarelor. Se recomandă băi de picioare de minim 30 de minute în fiecare zi.
Mersul desculț
Mersul desculț promovează stagnarea sau regresia infecțiilor, deoarece aerul inhibă proliferarea ciupercilor parazite.