Rețetă pas cu pas, cu imagini – Tort delicat și cremos, fin și delicios – Tort de casă „Napoleon”
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 ou
- 450 g făină
- 150 g apă rece
- 250 g unt rece
- 1 lingură oțet 9%
- Jumătate linguriță sare
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 3 ouă
- Vanilie
- 1 L lapte
- 200 g zahăr
- 70 g amidon
- 150-250 g unt la temperatura camerei
Mod de preparare:
Pentru blaturi, cernem făina într-un bol. Dăm untul prin răzătoarea mare, peste făină.
Amestecăm până obținem o compoziția sfărâmicioasă, facem o adâncitură în mijloc și adăugăm treptat apa amestecată cu oul, oțetul și sarea.
Frământăm până obținem un aluat aproape omogen. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și-l frământăm până obținem un aluat neted.
Formăm un sul pe care îl tăiem în 12 bucăți egale. Formăm bile și le punem pe o farfurie presărată cu făină. Presărăm un pic de făină deasupra, acoperim cu o pungă și dăm la frigider 30 de minute.
Pentru cremă, punem 850 ml de lapte și 50g zahăr într-o cratiță și punem pe foc. Spargem ouăle într-un bol, adăugăm zahărul rămas, amidonul și omogenizăm cu telul. Încorporăm laptele rămas.
Amestecând continuu cu telul, încorporăm laptele fierbinte în compoziția cu ouă. Turnăm totul înapoi în oală și fierbem pe foc mic până crema se îngroașă.
Luăm crema de pe foc, încorporăm vanilia și transferăm crema într-un bol. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Ne întoarcem la foi. Luăm prima bucată de aluat (punem restul înapoi la frigider) și întindem subțire (pe suprafața de lucru presărată cu făină). Înțepăm din loc în loc cu o furculiță și transferăm pe o tavă.
Coacem foile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 7 minute. Decupăm cu un capac de 20-21 cm. Marginile rămase le sfărâmăm și le vom folosi pentru decor.
Punem untul într-un bol mare și mixăm spumă. Treptat încorporăm și crema.
Umplem foile cu cremă, acoperim și tortul cu cremă și decorăm cu firimituri și nuci.
Savurați cu poftă! Poftă bună!