Longevitatea și sănătatea japonezilor sunt de notorietate mondială: aceștia au ajuns de la nația cu cea mai scăzută speranță de viață (în perioada postbelică) la o nație cu longevitate record (în zilele noastre) datorită unor obiceiuri foarte sănătoase adoptate.
Ce mănâncă japonezii?
Japonezii pun accent pe calitate și nu pe cantitate. Le place să consume hrană delicioasă însă o fac în porții mici și echilibrate.
Felurile de mâncare precum shabu shabu, supa miso, tempura și tonkatsu se consumă cu moderație și se prepară prin fierbere, prin gătit lent sau fermentare. În ceea ce privește produsele lactate, carnea, grăsimile și zahărul, acestea nu se află printre preferințele culinare ale niponilor. De asemenea, pâinea este înlocuită cu orezul care are mai puține calorii.
Potrivit unui studiu recent, există un preparat care-i ajută să-și prelungească speranța de viață: adulții de vârstă mijlocie care mănâncă regulat pastă miso adăugată la sushi și la supe trăiesc mai mult.
Timp de 15 ani, cercetătorii japonezi au urmărit obiceiurile culinare a aproape 100.000 de japonezi și au ajuns la concluzia că adulții de vârstă mijlocie care consumă produse de soia fermentate, precum miso și natto, își reduc riscurile de a muri mai devreme cu 10%.
Cercetătorii sunt de părere că acest lucru este, probabil, din cauză că aceste produse au un conținut ridicat de compuși benefici care ajută la menținerea colesterolului stabil.
Ce este miso și natto?
Miso este un condiment tradițional japonez, produs prin fermentarea soia cu sare și koji, și uneori orez, orz, alge marine sau alte ingrediente.
Natto este o mâncare tradiționale japoneză, făcută din boabe de soia fermentate. Este un produs prin fermentație, prin adăugarea bacteriei Bacillus subtilis var. natto la boabele de soia fierte.