Soluția cu bicarbonat de sodiu se poate prepara foarte ușor în condiții casnice și este un leac eficient împotriva manei.
Bicarbonatul se poate folosi în aproape orice domeniu: de la bucătărie până la grădina cu legume.
Printre altele, bicarbonatul este și un bun odorizant și un calmant natural pentru piele.
Pentru grădină, cea mai importantă calitate a sa este acțiunea alcalină: prin ridicarea pH-ului solului, culturile sunt mult mai bine protejate de dăunători și de boli.
Mana este o boală care afectează toate legumele, în special roșiile și cartofii.
Este provocată de o mică ciupercă numită Phytophtora infestans sau „mucegaiul de apă”.
Infecția este mai des întâlnită în zonele cu umiditate crescută.
Frunzele plantelor atinse de mană, în prima fază, dezvoltă pete galbene, apoi maronii.
În cele din urmă, aceste pete devin albicioase, ca mucegaiul.
Plantele infectate pot putrezi în numai 2 săptămâni.
În scop profilactic, putem stropi culturile cu o soluție de bicarbonat de sodiu pentru a reduce îmbolnăvirea.
Ingrediente necesare:
900 ml apă
100 g bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Aducem apa până la punctul de fierbere, într-o cratiță.
Luăm cratița de pe foc, lăsăm apa să se răcorească un pic, după care adăugăm bicarbonatul.
Amestecăm bine, până se dizolvă de tot.
Transferăm soluția concentrată de bicarbonat într-o sticlă.
Înainte de folosire, vom dilua câte 50 ml din această soluție într-o sticlă de 1 L, adăugând și 10 ml de săpun ras și dizolvat separat în apă caldă.
Completăm cu apă până umplem sticla până sus.
Folosim această soluție atât pentru roșii, cât și pentru ceapă, cartofi sau castraveți.
Avem grijă să stropim doar frunzele și tulpinile, nu și florile.
În afară de faptul că protejează plantele de boli, această soluție le stimulează și creșterea și le și hrănește.
Stropirea plantelor se face dimineața devreme.
Important: Nu stropiți plantele pe timp de soare, nici înainte de ploaie.
Spor la grădinărit!