Tort cu cremă de frișcă și glazură de ciocolată – Desert aromat și delicios, după o rețetă simplă și rapidă
Ingrediente necesare pentru blat:
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 160 g făină
- 50 ml ulei
- 30 g pudră de cacao
- 50 ml lapte la temperatura camerei
- 1 linguriță praf de copt – opțional
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 500 ml smântână pentru frișcă 33%, rece
- 500 ml cremă de brânză
- 120-150 zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 80 g ciocolată neagră
- 120 ml smântână pentru frișcă 33%
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 20-30 ml apă
- 2-3 lingurii dulceață de caise
Ingrediente necesare pentru decor:
- 150 ml cremă de frișcă, rece
- 1-2 linguri zahăr pudră
- Fulgi de cocos
Mod de preparare:
Pentru blat, separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă după care, mixând continuu, adăugăm treptat zahărul până obținem o spumă tare și lucioasă. Amestecăm făina cu praful de copt.
Pe rând, încorporăm și gălbenușurile, mixând bine după fiecare. Cernem și făina direct în vas, în porții mici. Amestecăm aluatul cu mare grijă, folosind un tel și mișcări de jos în sus.
Cernem pudra de cacao într-un bol, adăugăm uleiul și amestecăm până la omogenizare după care încorporăm și laptele. Adăugăm 2-3 linguri de aluat, omogenizăm, după care transferăm această compoziție în aluat, în 2 tranșe. Amestecăm cu telul până la omogenizare.
Transferăm aluatul astfel obținut într-o formă de copt de 20 cm, tapetată cu hârtie de copt. Lovim forma de masă de câteva ori pentru a elimina bulele de aer. Dăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru 30 de minute aproximativ sau până blatul trece testul cu scobitoarea.
Răsturnăm blatul pe grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet.
Pentru glazură, punem bucățelele de ciocolată într-un vas. Turnăm peste ele smântâna fierbinte (dar nu clocotită!) și amestecăm până la omogenizare. Acoperim suprafața glazurii cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească complet.
Pentru cremă, mixăm smântâna împreună cu zahărul pudră. Încorporăm vanilia și crema de brânză, mixând până la omogenizare. Dacă crema este lichidă, adăugăm și 10 grame de gelatină.
După ce blatul se răcește complet, îl tăiem în 4.
Pentru sirop, amestecăm apa cu dulceața, într-o cratiță. Pasăm amestecul cu blenderul vertical și îl dăm în clocot.
Asamblare: așezăm un inel de patiserie pe un platou și îl tapetăm cu folie de acetat. Adăugăm primul blat, îl însiropăm și întindem peste el un strat de cremă. Procedăm la fel, alternând straturile, până se termină ingredientele. Ultimul strat va fi ultimul blat, pe care îl așezăm cu partea însiropată deasupra cremei. Dăm tortul la frigider pentru 12 ore sau minim 2 ore.
Ulterior, îndepărtăm inelul de patiserie și folia și acoperim suprafața tortului cu glazura pregătită anterior.
Pentru decor, mixăm smântâna împreună cu zahărul pudră și acoperim părțile laterale. Presărăm tortul cu fulgi de cocos.
Savurați cu poftă! Poftă bună!