Dacă răceala sau gripa nu sunt vindecate corespunzător (minim 10 zile de odihnă strictă), organismul slăbit devine o bază ideală pentru dezvoltarea bacteriilor și virusurilor. Se întâmplă uneori ca după o răceală de săptămâni întregi să rămânem cu un mucus gros.
Un alt simptom caracteristic al infecțiilor bacteriene sau virale ale organelor respiratorii este tusea persistentă însoțită de o secreție groasă în gât, plămâni și sinusuri. Această secreție groasă se lipește de pereții bronhiilor și este foarte greu de expulzat.
Fitoterapeuții recomandă băuturi din plante care încurajează eliminarea mucusului și care ameliorează tusea persistentă. Iată care sunt cele mai bune soluții pentru eliminarea mucusului din plămâni într-un mod natural.
Ridiche neagră și ceapă roșie pentru eliminarea mucusului
Se toarnă 250 ml suc de lămâie într-un blender. Se adaugă 1 cană plină cu miere, 1 ceapă roșie medie tăiată bucățele, 6 căței de usturoi și 1 ridiche neagră mare curățată de coajă și tăiată bucățele. Se amestecă până se obține o compoziție omogenă și fină după care se transferă într-un borcan de sticlă și se păstrează la frigider timp de 1 săptămână. Ulterior, se ia câte 1 lingură de sirop de 3 ori pe zi cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei.
Bere și sirop de zahăr brun
Se toarnă 150 grame de zahăr brun într-un vas mare. Se încălzește la o temperatură moderată până se topește și capătă o culoare aurie după care se adaugă 500 ml de bere și se gătește totul împreună timp de 20 de minute, până se obține un sirop de densitate ceva mai mică decât mierea. Se ia de pe foc, se lasă acoperit să se răcească după care siropul se transferă într-un borcan de sticlă și se păstrează la frigider. Se recomandă de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
Ceai de tei pentru expectorația mucusului la copii
Acest ceai blând, folosit câteva zile, va ameliora tusea și va grăbi expulzarea secreției acumulate. De asemenea, încurajează și transpirația care este importantă în caz de răceală sau gripă. Ceaiul se bea cald dimineața și seara. Se acoperă 2 linguri mici de flori de tei cu 250 ml apă fiartă, se lasă la infuzat timp de 20 de minute după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere sau se poate adăuga zeamă de lămâie. Se ia câte 1 linguriță de fiecare dată când apare tusea iritantă.
Sirop de dafin pentru eliminarea mucusului și tusei
Se topește 250 g zahăr brun, la o temperatură moderată. Când devine maro, se adaugă 250 ml apă, 3 lingurițe de salvie și 3 foi de dafin zdrobite. Se gătește timp de 3 minute după ce dă în clocot după care se ia de pe foc, se acoperă și se lasă să se răcească. Siropul se păstrează într-o sticlă de sticlă pus într-un loc întunecos și răcoros. Se recomandă de 3-4 ori pe zi atunci când apare un atac de tuse. Se ia până când toate secrețiile se elimină complet.
Cum scăpăm de tusea persistentă?
Se toarnă 3 linguri de semințe de in în 500 ml de apă, într-o cratiță emailată nedeteriorată. Se gătește la foc mediu timp de 10 minute după care se adaugă 1 lingură de cimbru uscat, se acoperă și se lasă deoparte pentru 20 de minute. se strecoară și se bea 1 înghițitură de ceai cald de mai multe ori pe zi.