Unele specii de plante au capacitatea de a îmbunătăți calitatea aerului prin absorbția anumitor poluanți.
Aerul din interior, unde petrecem 70-90% din timpul nostru, poate fi mai poluat decât aerul din exterior. De asemenea, parfumurile de casă, covoarele, vopselele, detergenții, lumânările sau fumul de țigară emit tot felul de substanțe nocive, printre care cele mai periculoase sunt monoxidul de carbon, benzenul, formaldehida, toluenul și tricloretilena. În urma expunerii la aceste substanțe, te poți confrunta cu migrene, probleme respiratorii sau eczeme.
Potrivit unui studiu realizat de NASA, există o serie de plante care purifică aerul și care detoxifiază locuința de toxine, germeni aerieni și pulberi.
Limba-soacrei
Pune această plantă în dormitor pentru un somn minunat: noaptea eliberează oxigen și te ajută să respiri mai bine în timp ce dormi. Este una dintre cele mai bune plante pentru filtrarea aerului deoarece absoarbe substanțe precum formaldehidă, benzen, tricloretilen, toluen și xilen.
Sfat: ai grijă să nu uzi plante excesiv pentru că rădăcinile sunt predispune la putrezire în sol umed.
Crizantema
Pune aceste flori în bucătărie sau în camera de zi: ajută la filtrarea multor toxine, inclusiv benzenul și amoniacul care se găsesc adesea în detergenți, lipici sau materiale din plastic,
Planta-păianjen
Această plantă este cunoscută și sub numele de „voalul miresei” și se numără printre cele mai ușoare plante de cultivat. Absoarbe toxinele precum xilena (un solvent utilizat în industria printului și în producția de cauciuc sintetic) și monoxidul de carbon și este una dintre puținele plante care nu sunt toxice pentru animalele de companie.
Aloe vera
Pune această plantă pe pervazul din bucătărie pentru că iubește soarele. Frunzele ei conțin un gel care abundă în enzime, vitamine, aminoacizi și alți compuși care calmează arsurile minore și zgârieturile.
Planta de Aloe are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene și purifică aerul din locuință prin absorbția de formaldehidă și benzen, substanțe găsite în lacuri, finisaje de podea și detergenți.
Iedera englezească
Această plantă este deosebit de benefică pentru a reduce particulele fecale transmise în aer, lucru care o face un purificator ideal pentru baie. Potrivit studiilor, poate ajuta și la combaterea mucegaiului din încăperi.
Sfat: udă această plantă cu generozitate și asigură-te că primește 4 ore de lumină directă a soarelui.
Palmierul pitic
Aceasta este una dintre puținele plante care poate ajuta la reducerea nivelului de amoniac care se poate găsi într-o serie de produse de curățare.
Sfat: această plantă va fi foarte fericită în baia plină de umiditate.
Ficus
Atunci când crește în interior, poate ajunge la o înălțime între 2 și 10 metrii. Necesită o întreținere redusă, îi place lumina indirectă și solul uscat între udări. Are importante proprietăți de purificare a aerului, eliminând benzenul, tricloretilena și formaldehida.
Dracaena , arborele dragonului
Este o plantă cu creștere lentă care absoarbe xilena și tricloretilena. Are potențialul de a crește până la 2,5 metri, astfel că recomandarea este să păstrezi această plantă într-o cameră cu tavane înalte și ferestre mari care permit pătrunderea razelor soarelui.
Feriga
Această plantă purifică aerul de xilen și formaldehidă și preferă încăperile răcoroase, cu umiditate ridicată și cu lumină indirectă. Este relativ ușor de întreținut însă pământul trebuie să fie mereu umed. Verifică în fiecare zi dacă are nevoie de apă și, o dată pe lună, fă-i un duș.