Un nivel adecvat de oxigen din sânge este vital
Afecțiunea în care concentrația de oxigen scade sub normal se numește hipoxie iar hipoxia prelungită amenință în mod direct viața, creierul, inima și rinichii. Semnele vizibile apar la un nivel de saturație de oxigen în sânge de 75%, ceea ce reprezintă un risc ridicat de efecte adverse asupra sănătății.
Saturația de oxigen este procentul de hemoglobină saturată cu oxigen față de concentrația totală de hemoglobină din sânge. Dacă saturația de oxigen din sânge scade, organismul suferă de hipoxie, de lipsa de oxigen, care la rândul său amenință afectarea capacității funcționale a organelor și sistemelor importante ale corpului, precum inima, rinichii și creierul.
Componenta principală a globulelor roșii este hemoglobina iar o afecțiune în care cantitatea sau calitatea acesteia este insuficientă se numește anemie. De regulă, creierul este cel mai sensibil la deficiența de oxigen. De exemplu, o scădere a nivelurilor de oxihemoglobină sub 80-85% provoacă modificări vizibile pe electroencefalogramă.
Saturația de oxigen – Instrumente de măsurare
Se poate măsura în două moduri: prin determinarea compoziției gazului și a stării acido-bazice a sângelui (se realizează testul de gaze din sângele arterial) sau folosind un pulsoximetru.
Pentru evaluarea schimbului de gaze umane, determinarea compoziției gazelor și a stării acido-bazice a sângelui arterial este standardul de aur dar acest test necesită prelevarea de sânge din arteră de către personal calificat cu echipament special și se poate efectua exclusiv la o unitate medicală.
Pe de altă parte, un puls oximetru este un dispozitiv care măsoară cantitatea de oxigen din sâng prin pielea unui deget sau a unei urechi. Rezultatele arată procentul de saturație de oxigen din sâng sau nivelul de SpO2 și, în comparație cu celălalt test, această metodă este mai puțin precisă. Viteza, disponibilitatea și capacitatea de a determina nivelul de saturație la domiciliu este cheia utilizării cu succes a unui pulsoximetru.
Cum se măsoară corect saturația de oxigen acasă?
Este foarte important ca aparatul să fie bine adaptat la mărimea degetului, să nu fie fixat prea departe de buricul degetului, nici prea în față. În caz contrar, se perturbă curcilația sângelui și acest lucru influențează rezultatul. Se plasează dispozitivul pe degetul arătător sau mijlociu, se apasă butonul de pornire, ecranul se va aprinde și va apărea SpO2 pe el, reprezentând nivelul de saturație din sâng și pulsul, un indicator al ritmului cardiac.
Notă: oja poate interfera cu rezultatele astfel că se recomandă să vă curățați unghiile de ojă și să vă ștergeți degetele cu un antiseptic pe bază de alcool. Iată și alți factori care afectează rezultatele testului:
- boli fungice ale unghiilor
- iluminare intensă
- pigmentarea pielii
- tatuaje
- mâinile reci (circulație redusă la nivelul degetelor)
- boli și condiții în care sunt posibile valori eronate la măsurarea cu pulsoximetru
- precizia măsurătorilor scade când saturația de oxigen ajunge sub 83%
- prezența hemoglobine anormale
- anemia celulelor secera
- carboxihemoglobina (intoxicația cu monoxid de carbon de exemplu)
- anemie severă
- diabet zaharat în care concentrația de glicohemoglobină HbA1c este mai mare de 7%
- stază venoasă
Factori care măresc precizia măsurătorilor
- găsirea unui loc unde pulsoximetrul se potrivește bine
- frecarea și încălzirea mâinilor reci
- acoperirea aparatului cu o protecție de cauciuc sau o bucată de material pentru a reduce pătrunderea luminii exterioare
- utilizarea unui aparat de calitate
- utilizarea vasodilatatoarelor
Ce spun rezultatele?
95-100% – nivel normal de oxigen în sânge
91-95% – nivel mediu care indică o afecțiune
mai mare sau egal cu 90% – nivel scăzut de oxigen în sânge
80-85% – nivel scăzut de saturație, începe să afecteze creierul
67% – cianoză
Saturația normală de oxigen la adulți și la copii
Nivelul de oxigen din sângele arterial, atât la copii precum și la adulți, este în intervalul 95-100%.
Iată cum se manifestă un nivel scăzut de oxigen (hipoxie)
- amețeală
- dureri în piept
- dispnee
- durere de cap
- bătăi frecvente ale inimii
- vânătăi ale unghiilor, pielii, mucoasei
Lista de boli în care deficiența de oxigen este posibilă:
- astm, anemia
- defecte cardiace congenitale la copii
- sindromul bolii respiratorii acute
- exacerbarea bolii pulmonare obstructive cronice
- emfizem, pneumonie
- boală pulmonară interstițială
- pneumotorax
- edem pulmonar, fibroză pulmonară
- apnee de somn
Atenție! Se recomandă solicitarea ajutorului medical în caz de dureri în piept, scurtarea acută a respirației, apariția cianozei!
Saturație de oxigen – Cum este influențată?
Dacă există un diagnostic de boală pulmonară, se interzice fumatul, se evită locurile cu fum pentru că și fumatul pasiv dăunează plămânilor. De asemenea, în ciuda dificultăților de respirație care pot apărea, exercițiile fizice moderate sistematice se recomandă pentru că vor avea un efect pozitiv asupra funcționării sistemului respirator și cardiovascular, asupra rezistenței și bunăstării.