Ulcerul este o afectare a membranei mucoase a stomacului, este o boală dureroasă și apare atunci când elementele acide încep să predomine peste stratul superior al epiteliului iar cea din urmă începe să se descompună. Pentru a o trata, medicii încearcă mai întâi să determine cauza după care să găsească un tratament eficient.
Vindecarea o poate oferi chiar propolisul, formând un nou strat și accelerând regenerarea celulară. De asemenea, are capacitatea de a reduce durerea și inflamația și de a ucide bacteriile Helicobacter pylori care încearcă să pătrundă și în alte părți ale corpului, prin răni.
Ulcer peptic gastro-duodenal
La 50 ml de alcool de 75% se adaugă 5 grame de propolis și se la lasă într-un loc întunecat timp de 10 zile, amestecându-se zilnic. Se strecoară și se transferă într-un recipient care se închide etanș, se păstrează la rece.
Se pun 20-40 picături din această tinctură într-o jumătate de pahar de lapte cald fiert. Se ia de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, într-un tratament care nu trebuie să depășească 10 zile.
Uleiul de propolis, o altă rețetă eficientă pentru a trata ulcerele stomacului
Se amestecă 15-20 de grame de propolis cu 100 de grame de unt. Se pune amestecul pe baie de aburi timp de 10 minute după care se strecoară și se lasă la răcit. Se păstrează la frigider și de iau 2 lingurițe, cu 20 de minute înainte de mesele principale (de 3 ori pe zi).
Gastrită
Propolisul are capacitatea de a opri inflamația mucoasei gastrice și se poate folosi sub formă de tinctură, ulei sau decoct. Se picură 20 de picături de tinctură de propolis 10% în 100 ml de lapte fiert. Se consumă dimineața iar înainte de culcare se mai iau 10 picături. Tratamentul durează 1 lună.
Inflamația duodenului
Se poate trata tot în acest fel. Apiterapeuții recomandă pentru orice boli ale sistemului digestiv propolisul.
Întărirea generală a organismului
Se recomandă câte 1 linguriță de miere de albine dimineața și seara, într-un tratament de 1-2 luni.