Pentru inimă, o dietă sănătoasă înseamnă mai mult decât una fără sare și grăsimi. Pentru a reduce tensiunea arterială, trebuie să ne luptăm pe trei fronturi: să respectăm tratamentul dat de medic; să avem o dietă bogată în alimente care conțin mult calciu, magneziu, fibre, proteine și potasiu; să facem în mod regulat mișcare.
Importanța rutinei de exerciții fizice moderate și luarea pastilelor nu necesită explicații suplimentare, nu-i așa?
Atunci să exemplificăm sfaturile alimentare!
Dieta Dash pentru hipertensiune
Există o dietă special concepută să ajute la controlul tensiunii arteriale, care pune accent pe consumul de legume, fructe, lactate (cu conținut redus de grăsimi) și alimente bogate în fibre.
Timp de 6-7 ani consecutiv, această dietă a fost considerată cea mai sănătoasă din lume, cu cele mai mari șanse de a deveni un stil de viață, deoarece nu este excesiv de restrictivă. Cu toate că principalul scop al acesteia este de a reduce presiunea sanguină și nivelul colesterolului, s-a observat că accelerează și metabolismul și ajută la scăderea ponderală.
Lista alimentelor recomandate pentru persoanele hipertensive
Ciocolată neagră
Flavonoizii din cantitatea mare de cacao pe care o conține ciocolata neagră îți fac foarte bine.
Piersici, nectarine
O nectarină sau o piersică mare conține 10% din doza zilnică recomandată de potasiu. Acest mineral ajută la echilibrarea nivelului de apă din organism și la eliminarea excesului de sodiu.
Ardei gras roșu
Ajută la reducerea tensiunii arteriale crescute prin conținutul de potasiu și vitamina A, fibre și vitamina C.
Sfeclă
Sfecla se mândrește cu un conținut ridicat de oxid nitric care poate reduce tensiunea sistolică. Este bine să o consumi crudă, rasă, în salată sau sub formă de suc.
Usturoi
Alicina din usturoi ajută la scăderea tensiunii.
Iaurt cu conținut redus de grăsimi
Produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi sunt o sursă excelentă de calciu, unul dintre principalii compuși necesari în combaterea tensiunii arteriale crescute.
Cartofi dulci
Sunt bogați în magneziu, fibre și potasiu, toate având un rol esențial în reducerea tensiunii arteriale. Îi poți consuma copți, cu un pic de mujdei.
Ovăz
Ovăzul este bogat în fibre și ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Poți consuma ovăz cu iaurt și banane, de exemplu.
Pește gras
Somonul și macroul conțin acizi grași Omega-3 care reduc inflamația și care ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Avocado
Avocado conține potasiu, calciu și magneziu. Un singur fruct de avocado conține un sfert din cantitatea de potasiu de care are nevoie organismul zilnic.
Frunze verzi
Varza, rucola, spanacul și salata sunt bune surse de potasiu. Consumă-le crude, sub formă de salată sau le poți adăuga și în sandvișuri.
Broccoli
Legumele crucifere precum este și broccoli contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la sănătatea inimii.
Fistic
Prin reducerea presiunii din vasele de sânge, fisticul scade tensiunea arterială.
Semințe de dovleac (fără sare!)
Sunt bogate în zinc și magneziu, ambele minerale având un rol în scăderea tensiunii arteriale.
Banane
Bananele au un conținut bogat de potasiu: o singură banană conține aproape 10% din doza zilnică recomandată. De asemenea, au și un conținut bogat de fibre. Poți înlocui zahărul cu banane în diferite deserturi.
Kiwi
Trei kiwi pe zi scad considerabil tensiunea arterială.
Fructe de pădure
Toate fructele de pădure, dar mai ales afinele, au capacitatea de a ajuta la creșterea fluxului sanguin și astfel contribuie la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale.