Problemele netratate la nivelul glandei tiroide pot duce la complicații la nivelul inimii, oaselor, metabolismului, sistemului imunitar, fertilitatea poate avea de suferit sau chiar sănătatea psihică.
Despre tiroidă
Tiroida are o lungime de aproximativ 5 cm și o greutate între 25-30 grame, fiind cea mai mare glandă endocrină. O găsești în partea din față a gâtului, sub mărul lui Adam și este formată din doi lobi laterali ovali, uniți la mijloc printr-o punte de țesut (istm). Glanda tiroidă are formă de fluture și este de culoarea roz-gălbuie.
Care este rolul glandei tiroide?
Tiroida eliberează hormoni în sânge, constant. Acești hormoni controlează metabolismul (modul în care corpul folosește energia).
Hormonii tiroidieni, pe de altă parte, au rolul de a regla funcțiile vitale ale corpului: ritmul cardiac, temperatura corporală, controlul contracțiilor musculare, ciclurile menstruale, respirația, nivelul de colesterol, sistemul nervos central și cel periferic.
Glanda tiroidă produce trei tipuri de hormoni, anume T3,T4 și Calcitonina
Tiroida folosește iodul din alimentele consumate pentru a produce hormonii T3 și T4 și este important ca aceste niveluri să nu fie nici prea mici, nici prea mari.în ceea ce privește menținerea unui echilibrul optim de T3 și T4, sarcina îi revine altor două glande (din creier): hipofiza și hipotalamusul.
Când tiroida nu funcționează optim
Glanda tiroidă afectată fie secretă prea mulți hormoni tiroidieni, fie prea puțini. Când sunt prea puțini, celulele și organele se lenevesc iar când este sunt prea mulți, celulele și organele încep să funcționeze mai repede.
Hipertiroidie – Când tiroida secretă prea mulți hormoni – Simptome
- Stare de nervozitate
- Îți tremură mâinile
- Ritm cardiac crescut, la fel și pulsul și tensiunea arterială
- Crește metabolismul bazal (mănânci mult dar tot slăbești)
- Diaree
- Piele caldă și umedă
- Insomnie
- Dureri musculare
- Ochi bulbucați
Notă: pacientul poate avea unul, mai multe sau niciun simptom.
Hipotiroidia – Când tiroida secretă prea puțini hormoni – Simptome
- Oboseală (aproape) continuă, letargie
- Senzația de frig
- Deficit de memorare
- Labilitate emoțională
- Ritm cardiac lent
- Constipație
- Piele descuamată, păr casant, unghii fragile
- Voce ușor răgușită
- Tulburări menstruale (la femei)
Atât hipotiroidia cât și hipertiroidia se produc din anumite cauze, sunt niște efecte și pot avea drept cauză o listă întreagă de boli.
În caz de hipertiroidie, boala Graves este cea mai comună cauză. Această afecțiune autoimună are un efect negativ asupra glandei tiroide și este însoțită, de regulă, de mărirea acesteia, de apariția gușei. O altă cauză este boala Plummer care este provocată de noduli care produc în exces hormoni tiroidieni sau de inflamarea tiroidei (tiroidită).
În ceea ce privește hipotiroidia, cauzele apariției ei sunt numeroase, printre care cele mai importante sunt: tiroidita Hashimoto (boală autoimună provocată de celulele sistemului imunitar care distrug celulele parenchimului glandular și lasă tiroida nefuncțională; îndepărtarea chirurgicală a tiroidei; tratamentele pentru hipertiroidie, radioterapia (pentru cancerele de la nivelul capului sau gâtului); deficiența de iod.