Când vorbim de un parazit, ne referim la un organism care se hrănește cu un alt organism pentru a trăi.
Există câteva sute de tipuri de paraziți intestinali, partea bună fiind că unii nu există pe la noi deoarece sunt specific altor zone ale lumii.
Principalele tipuri de viermi: tenia, giardia, limbrici, viermele cârlig, oxiuri, viermele bici, toxocara, viermele de gălbează, Blastocystis hominis, Trichinella spiralis și Cryptosporidium.
Pentru simplul fapt că sunt de atât de multe forme și dimensiuni, paraziții intestinali pot cauza o gamă foarte largă de probleme: îți pot consuma mâncarea ingerată și te pot lăsa înfometat după masă, se pot hrăni cu celulele roșii din sânge și pot provoca anemie sau, în cazul unei infestări cu tenie (poate ajunge la 12 cm și poate ocupa întregul intestin), chisturi din acest parazit pot ajunge la creier și pot provoca epilepsie; viermele de gălbează pătrunde prin piele, trece prin plămâni și ajunge la intestin unde aspiră sângele prin peretele intestinal și provoacă inflamație, diaree și slăbește drastic sistemul imunitar.
Ce paraziți se pot lua și de unde?
De regulă, se iau prin consumul de alimente sau apă contaminată, prin piele sau din carnea insuficient preparată termic. Orice persoană poate deveni, la un moment dat, gazdă pentru acești paraziți: 1 din 4 persoane are paraziți intestinali sau larve (din întregii populații a lumii).
Care sunt simptomele?
Oxiuri (viermișori) – mâncărimi intense perianale, somn neliniștit (afectează mai ales copiii)
Tenia – greață, vărsături, dureri abdominale severe, oboseală, dificultăți de somn, amețeli sau chiar convulsii
Toxocara – crampe, dureri de stomac, diaree, greață, vărsături, febră după care apar și durerile de cap, inflamația feței și membrelor, frisoanele, hipotensiune, conjunctivită (se poate ajunge și la afectări grave ale sistemului nervos și cardiovascular)
Giardia – diaree, crampe, scaune și gaze urât mirositoare, epidoade de vomă, disconfort epigastric, anorexie, oboseală exagerată, pierderea excesivă în greutate
Limbrici (simptomele diferă în funcție de traseul larvei prin organism) – în faza de migrație: tuse, expecorație, crize astmatiforme, febră, bronșită, dureri de cap, articulare și musculare, mâncărimi; în faza intestinală: dureri abdominale, balonări, diaree sau constipație, lipsa poftei de mâncare; în stomac sau duoden: greață, vărsături, urticarie, mâncărimi, dureri de cap; în cazul copiilor: stări de nervozitate, tulburări senzitive
Trichinella – infectare ușoară: fără simptome; infectare serioasă: greață, vărsături, dureri abdominale, stare de oboseală; după 2-8 săptămâni: febră, dureri musculare și de cap, conjunctivită, sensibilitate la lumină
Atenție! O infestare masivă cu Trichinella poate duce la probleme de respirația și la afectări cardiace.
Cazurile severe se pot termina chiar și prin deces.
Ce tratamente există și cum putem preveni infestarea?
Înainte de toate, parazitul trebuie identificat printr-un test de scaun pentru un tratament potrivit. Medicul va prescrie fie o doză unică, fie un tratament mai lung și este extrem de important ca pacientul să urmeze indicațiile medicului.
Remedii naturiste
- Usturoiul
- Cuișoarele
- Cimbrul
- Pelinul negru
- Semințele de dovleac
Pentru a preveni infestarea cu paraziți, trebuie să ne spălăm pe mâini înainte și după folosirea toaletei, înainte și după ce manipulăm alimentele, înainte de a ne apuca de gătit. De asemenea, trebuie să spălăm foarte bine și legumele și fructele și să avem grijă să nu bem din surse dubioase de apă.
Să nu cumpărăm carne din spații neautorizate și / sau de la persoane neautorizate și nesupravegheate sanitar.
Să nu consumăm carne insuficient preparată termic (sau crudă). La fel important este să folosim tocătoare diferite pentru carne și legume.
Să nu umblăm desculț în zonele în care este posibilă contaminarea cu materii fecale și să evităm scăldatul în ape pentru care nu există un aviz sanitar.