După primirea diagnosticului de diabet, multe persoane se întreabă dacă cumva acest diagnostic le poate afecta speranța de viață. Cu toate că nu este un subiect plăcut, moartea face parte din natura noastră și este bine să știm de la început ce afecțiuni ne pot micșora viața.
La întrebarea sensibilă „cât trăiește un diabetic” nu există un răspuns rapid, deoarece există mulți factori care influențează viața unei persoane:
- cât de repede a fost pus diagnosticul de diabet
- care a fost evoluția complicațiilor
- dacă pacientul mai suferă și de alte afecțiuni (indiferent că are sau nu diabet zaharat tip 1 sau 2)
Diabet zaharat tip 1 și tip 2
Se pare că diabetul zaharat tip 2 reduce din start speranța de viață cu aproximativ 10 ani, iar cel de tip 1 cu până la 20 de ani. Cu toate acestea, îmbunătățirea serviciilor de sănătate pentru diabet a ajutat la creșterea speranței de viață, mai ales pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1.
Scurtarea vieții în diabet – Factori
O glicemie mare pentru o perioadă lungă de timp promovează apariția complicațiilor precum nefropatie diabetică, boală cardiovasculară și retinopatie diabetică. De regulă, atunci când glicemia crește, crește și colesterolul și tensiunea, ambele contribuind la proasta circulație a sângelui și la distrucția rinichilor, ochilor și inimii. În unele cazuri, complicațiile pe termen scurt (hipoglicemia sau cetoacidoza diabetică) pot fi fatale.
Ce poți face pentru a-ți crește speranța de viață?
Cheia prelungirii vieții este menținerea glicemiei sub control!
Menținând glicemia între ținte, vei reduce riscul de complicații și astfel vei crește speranța de viață.
Recomandarea este să adopți un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și activitate fizică regulată. În acest fel vei ajuta la menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului în ținte.
În majoritatea cazurilor, persoanele cu diabet zaharat tip 1 vor fi diagnosticate cu această boală în tinerețe, iar acest lucru înseamnă că vor suferi de această boală pentru mai mult timp.
Vestea bună este că sunt persoane cu diabet zaharat tip 1 care au trăit cu boala până la 85 de ani!
De regulă, diabetul zaharat tip 2 apare mai târziu și, în unele cazuri, diagnosticul apare în urma descoperirii complicațiilor deja instalate. Acest lucru înseamnă că persoana în cauză a trăit de mult timp cu această boală, fără să știe.
Așadar, toate tipurile de diabet au un impact serios asupra sănătății și sunt afecțiuni serioase care se dezvoltă în timp și care necesită multă îngrijire, fără de care speranța de viață scade semnificativ.