Crezi sau nu, corpul îți oferă semne subtile chiar înainte de un infarct miocardic silențios.
Un atac de cord silențios are simptome minime sau deloc. Medicii îl numesc ischemie miocardică silențioasă. Cercetările arată că 45% din atacurile de cord sunt silențioase iar femeile sunt mult mai susceptibile decât bărbații. Dar cum știm dacă avem un atac de cord silențios? Iată 6 semne la care trebuie să fim atenți…
1. Răceală persistentă?
Virusul gripal este responsabil pentru tuse, dureri continue în gât și senzația de greață, dar aceste simptome dispar, de regulă, în 1-2 săptămâni. Dacă acestea nu dispar, este bine să consulți un medic.
2. Balonare persistentă?
Atunci când inima nu poate pompa sânge, se va acumula lichid în mâini, picioare și în jurul abdomenului.; dacă te simți inconfortabil o perioadă îndelungată, nu ar fi o idee rea să consulți medicul.
3. Transpirație excesivă?
Transpirația este o modalitate excelentă de a elimina toxinele din corp, este răspunsul natural al organismului la efortul fizic sau la temperaturi ridicate. Dar dacă transpiri în cantități mari chiar și când termostatul este reglat la o temperatură scăzută, trebuie să acționezi rapid.
4. Arsuri gastrice?
Mâncarea condimentată poate cauza o senzație de arsură atât de puternică în tractul digestiv încât poate provoca disconfort în piept. Dar atenție: cu toate că presiunea, strângerea și senzația de plenitudine în inimă pot părea doar o problemă digestivă obișnuită, durerile în piept sunt semnele caracteristice ale unui atac de cord.
Potrivit unui studiu pe o durată de 10 ani, 8% dintre participanții diabetici au suferit un atac de cord silențios și nu știau despre acesta. Este extrem de periculos.
5. Dureri?
Știai că durerea în timpul unui atac de cord se poate extinde în afara brațului stâng? Da, este posibil ca durerea să apară în mijlocul pieptului, în mâna dreaptă, în maxilar, dinți, abdomen și spate.
Nu este o durere obișnuită și chiar dacă pare greu de deosebit, corpul tău va ști când durerea este diferită.
6. Senzație de oboseală?
Ar putea însemna ceva mai puțin grav, dar probabilitatea unui atac de cord silențios nu trebuie neglijată; această senzație de oboseală uneori poate fi însoțită de amețeală și dificultăți în respirație.
Știai că un atac de cord silențios crește șansele de a avea un alt atac de cord cu 35%? Cum poți reduce riscul unui atac de cord silențios?
Începe să faci exerciții fizice și yoga, meditează, ai grijă să consumi alimente bogate în fibre, nutrienți și Omega-3. Redu consumul de dulciuri și renunță la fumat.