Ruladă de ciocolată fragedă și fină, delicată și aromată – Rețetă elvețiană, pas cu pas, în imagini
Ingrediente necesare pentru blat:
- 4 ouă mari, la temperatura camerei
- 80 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 40 ml lapte
- 40 ml ulei
- 90 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf scorțișoară
- 30 g pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 60 g ciocolată menaj (neagră) și 4 linguri de smântână pentru frișcă
- 240 ml smântână pentru frișcă, rece
- 70 g zahăr pudră
Alte ingrediente necesare:
- 1 linguriță pudră de cacao
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm albușurile timp de 5 minute, la viteză mare. Trebuie să obținem o spumă tare, cu vârfuri persistente.
Separat, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul, la viteză mare, până obținem o compoziție albicioasă, voluminoasă și pufoasă. Adăugăm vanilia, laptele, uleiul și omogenizăm. Adăugăm și făina cernută împreună cu praful de copt, pudra de cacao și scorțișoară și mixăm până la omogenizare.
La final, folosim o spatulă și încorporăm și spuma de albușuri. Amestecăm cu grijă, cu mișcări circulare de jos în sus. Transferăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Noi am folosit o tavă de 30*40 cm. uniformizăm și batem tava de masă de câteva ori ca să eliminăm eventualele bule de aer.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coacem blatul timp de 10 minute. După coacere, răsturnăm blatul fierbinte pe o altă bucată de hârtie de copt, pudrată cu cacao. Îndepărtăm hârtia pe care s-a copt și rulăm imediat, cu tot cu hârtia curată. Lăsăm să se răcească.
Pentru cremă, topim ciocolata împreună cu 4 linguri de smântână, pe baie de aburi. Amestecăm până la omogenizare și lăsăm să se răcească un pic. Punem smântâna rămasă (rece!) într-un bol și o mixăm până obținem o spumă tare, adăugând treptat și zahărul pudră. Încorporăm și ciocolata topită, mixând la viteză mică.
Derulăm blatul, îl ungem cu un strat generos de cremă după care rulăm din nou. Învelim rulada în hârtia de copt și o dăm la frigider pentru 1 oră.
Ulterior, o transferăm pe un platou. O putem decora cu crema rămasă, cu glazură sau cu fructe, după plac.
Savurați cu poftă! Poftă bună!