Este normal să pierdem zilnic între 50-100 de fire de păr pentru că folicului de păr are un ciclu de viață.
La finalul ciclului de viață, firul va cădea și va crește altul în locul lui. Problema apare atunci când pierdem mai mult de 100 de fire zilnic.
Să vedem care sunt posibilele cauze ale căderii părului
Genetică
Alopecia androgenică se manifestă atât la bărbați cât și la femei, și nu prea avem ce face. Bărbații tind să piardă părul din creștetul capului și din regiunea tâmplelor, în timp ce la femei se subțiază firul de păr de pe tot capul. De regulă, apare pe măsură ce îmbătrânim însă se poate întâmpla și la tinerețe.
Infecție
Căderea părului se poate datora și unei infecții fungice la nivelul scalpului.
Atacul sistemului imunitar asupra foliculilor de păr
Afecțiunea autoimună alopecia areata cauzează căderea bruscă a părului: atât de pe scalp cât și porțiuni din sprâncene sau gene. Cu ajutorul unui tratament recomandat de medic, situația se poate remedia.
Unele medicamente
Căderea părului poate apărea ca un efect secundar al unor medicamente pe care le luăm pentru diferite afecțiuni de care suferim. Este vorba despre beta blocante, anticoagulante, antidepresive, medicamentele pentru acnee și cele pentru scăderea colesterolului, pilulele contraceptive (și orice formă de contracepție hormonală).
Menopauza, sarcina
Părul cade din cauza faptului că după naștere scade nivelul de estrogen; este o problemă temporară.
De asemenea, menopauza declanșează și ea subțierea sau căderea părului din cauza modificărilor hormonale care au loc în corp.
Deficiențe nutriționale (alimentație necorespunzătoare)
Deficiențele nutriționale pot fi și ele cauza căderii părului: minerale (mai ales fier), proteine, vitamine.
Alte cauze: stresul, probleme cu tiroida, prinsul părului în coadă strânsă.
Ce tratamente există? Cum putem rezolva problema căderii părului?
Un tratament eficient pentru căderea părului începe cu găsirea cauzei, iar pentru a obține un diagnostic corect, avem nevoie de un dermatolog.
Planul de tratament dat de către dermatolog poate fi unul simplu care include suplimente de fier, zinc, biotină sau diverse produse pentru aplicație locală care se vor folosi acasă.
Pe de altă parte, există și situații în care procedurile mai complexe sunt necesare: terapia cu laser sau cu plasmă bogată în trombocite, transplantul de păr sau injecțiile cu corticosteroizi.
Câteva lucruri bine de știut:
- Niciun tratament nu funcționează pentru toată lumea
- Nu orice cădere a părului se poate trata
- Uneori trebuie încercate mai multe variante de tratament până se găsește cel care funcționează
- Există situații în care efectele / rezultatele apar abia după câteva luni de zile
Există soluții naturiste? Au efect?
Întrucât unele dintre cauzele căderii părului sunt mai serioase, nu se pot trata cu remedii naturiste. Dar nu ai nimic de pierdut dacă încerci.
Probabil că ai auzit de sucul de ceapă, de uleiul de rozmarin, cimbru și lavandă, ulei de semințe de dovleac (sub formă de capsule), aloe vera, ulei de cocos, lămâie.