Corpul unei femei se schimbă în mod constant, dar sunt câteva schimbări care, deși pot părea normale, sunt motive de îngrijorare. În unele cazuri pot fi semne de cancer, motiv pentru care este foarte important să ne monitorizăm schimbările prin care trecem. Să vedem câteva exemple…
1. Schimbări la sâni
Dacă observi o umflătură sau roșeață la sân, orice secreție sau modificare la nivelul sfârcului, adresează-te unui medic.
2. Balonare
Femeile au tendința de a se balona: în timpul ciclului menstrual sau după o masă bogată în carbohidrați, dar dacă balonarea nu dispare și este însoțită de pierdere în greutate sau sângerare, consultă-ți medicul.
Poate fi un semn de cancer de colon, ovarian, gastrointestinal sau cancer pancreatic.
3. Sângerare între menstruații
Dacă ai sângerări ușoare în mod continuu între menstruații, vorbește cu medicul tău. Orice sângerare care nu face parte din ciclul menstrual poate avea diferite cauze, iar medicul tău va dori să elimine posibilitatea de cancer endometrial.
4. Schimbări la unghii
O mică dungă verticală maro pe una dintre unghiile tale de la picioare poate fi un semn de melanom.
Dacă observi orice schimbare ciudată la unghiile tale de la picioare, ar trebui să contactezi medicul tău pentru a te asigura că nu este un semn de melanom.
5. Sânge în urină sau în scaun
De regulă, sângele în urină sau în scaun este cauzat de hemoroizi, dar poate fi și un semn de cancer de colon. Dacă sângerezi dintr-o zonă care nu sângerează de obicei, consultă medicul tău, mai ales dacă această sângerare durează mai mult de două zile.
6. Schimbări ale ganglionilor limfatici
Ganglionii limfatici ajută la funcționarea sistemului nostru imunitar și acționează ca filtre pentru celulele canceroase și alte particule străine. Cancerul limfatic poate pune viața în pericol.
Ganglionii limfatici se modifică atunci când sunt infectați, iar infecțiile sunt, de regulă, inofensive și organismul le combate. În unele cazuri, cum ar fi leucemia și limfomul, ele provoacă, de asemenea, umflarea ganglionilor limfatici. Dacă umflarea este prezentă cel puțin o lună, vorbește cu medicul tău.
7. Imposibilitatea de a înghiți
Dacă se întâmplă des să ai dificultăți la înghițire și acest simptom este însoțit de vărsături și pierdere în greutate, ai putea avea cancer la gât sau stomac. Dacă aceste simptome nu se ameliorează după câteva săptămâni, discută cu medicul tău.
8. Pierdere în greutate neașteptată
Dacă observi o pierdere în greutate neașteptată și pe care nu o poți explica, este bine să mergi la medic.
Poate fi vorba de stres sau poate fi vorba de cancer pancreatic, de colon sau de alte boli.
9. Arsuri la stomac
Dacă apare din cauza consumului excesiv de alimente sau alcool, va dispărea cu timpul și cu odihnă.
Dacă arsura la stomac nu dispare sau devine mai gravă, poate fi cauzată de cancer la stomac, ovare sau gât.
Dacă observi că ai arsuri la stomac frecvent după ce mănânci, este indicat să notezi ce tipuri de alimente declanșează arsura la stomac pentru a le elimina din dieta ta.
10. Schimbări la nivelul gurii
Dacă fumezi, caută pete albe, galbene sau gri în interiorul gurii. Pot apărea și ulcerații canceroase, care ar putea fi un semn de cancer oral.
11. Febră
O febră care nu dispare poate însemna multe lucruri: leucemie și alte cancere de sânge, de exemplu.
Dacă ai o febră continuă și nu poți determina cauza acesteia, vizitează medicul tău sau camera de gardă.
12. Tuse
Orice tuse care durează mai mult de o lună este motiv de îngrijorare. Dacă ești fumătoare sau dacă tusea este însoțită de senzația de lipsă de aer, consultă medicul tău. Tusea este cel mai comun semn de cancer pulmonar.