Ingrediente necesare pentru spuma de albuș:
50 g zahăr
1 linguriță zeamă de lămâie
150 g albuș de ou
Ingrediente necesare pentru pandișpan:
250 g zahăr pudră
80 g făină de grâu
4 ouă, mari
40 g unt topit
255 făină de migdale
Ingrediente necesare pentru crema de unt:
100 g zahăr
60 g gălbenuș de ou
165 g unt cu 80% grăsime
1 păstaie vanilie
150 ml lapte
Ingrediente necesare pentru ganache:
110 ml smântână pentru frișcă
30 ml miere
30 g unt, la temperatura camerei
150 g ciocolată neagră ( 80% cacao )
Ingrediente necesare pentru siropul de cafea:
130 g zahăr
300 ml apă
1 lingură cafea instant
5 lingurițe cafea espresso
Ingrediente necesare pentru glazura de ciocolată:
60 ml ulei
500 g ciocolată neagră, amăruie
Mod de preparare:
Începem cu pandișpanul: punem într-un blender făina de grâu, zahărul, făina de migdale ( sau fulgi de migdale ) și măcinăm.
Batem spumă tare albușurile la temperatura camerei, împreună cu zeama de lămâie și cu zahărul.
Transferăm amestecul de făină într-un bol mediu, adăugăm și ouăle întregi și amestecăm cu mixerul timp de 4 minute, la viteză mare.
Adăugăm apoi untul topit și răcit, amestecăm până la omogenizare, apoi adăugăm câte o lingură de spumă de albuș, amestecând ușor cu o spatulă de silicon.
Împărțim compoziția obținută în 3 părți egale, apoi coacem 3 foi, pe rând, într-o tavă de 20*30 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Coacem fiecare foaie aproximativ 7-8 minute sau până se rumenesc frumos.
Pentru crema de unt, punem la fiert laptele, vanilia, 50 g zahăr. Amestecăm și când laptele începe să fiarbă, luăm de pe foc și punem deoparte, să se răcească.
Frecăm gălbenușurile cu cantitatea rămasă de zahăr, apoi turnăm în fir subțire laptele cald, amestecând continuu.
Punem crema astfel obținută la fiert și când începe să se îngroașe, o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, moment în care adăugăm și untul ținut la temperatura camerei și amestecăm foarte bine, până la omogenizare. Punem crema la frigider.
Pentru glazură, punem bucățelele de ciocolată, împreună cu uleiul la bain-marie. Amestecăm până se topește de tot ciocolata, apoi lăsăm glazura să se răcească un pic.
Pentru sirop, amestecăm apa, cafeaua și zahărul. Fierbem amestecul până obținem un sirop ușor legat și scăzut la 200 ml.
Așezăm primul blat de pandișpan peste care turnăm 100 ml de glazură, acoperim cu hârtie de copt, întoarcem blatul cu susul în jos și îl punem la frigider.
După ce glazura s-a întărit, scoatem blatul din frigider, îndepărtăm hârtia de copt.
Așezăm blatul pe platou, cu glazura în jos, însiropăm și întindem uniform jumătate din cantitatea de cremă.
Peste crema de unt așezăm al doilea blat pe care îl însiropăm și în acoperim cu un strat generos și uniform de ganache.
Așezăm și al treilea blat, îl însiropăm, apoi întindem uniform crema rămasă de unt.
Peste ultimul strat de cremă turnăm glazura răcită și nivelăm frumos.
Decorăm după gust și punem prăjitura la frigider peste noapte.
Să o savurați cu poftă!
Sursă rețetă: gastro.24sata.hr/kolumne/opera-torta-koja-ce-vas-oduseviti-u-slojevima-23171