Melcișori moi și pufoși, cu aromă de vanilie – o rețetă ușoară și extrem de gustoasă!
Ingrediente necesare pentru aluat:
75 g zahăr
500-550 g făină
200 ml lapte
2 ouă
25 g drojdie proaspătă
75 g unt
1 linguriță zahăr vanilat
1/2 linguriță zahăr
Ingrediente necesare pentru umplutura de brânză:
75 g zahăr
600 g brânză de vaci
1 ou
1 albuș de ou
1 linguriță zahăr vanilat
Deasupra:
1 gălbenuș de ou
1 lingură apă
Mod de preparare:
Începem cu aluatul, folosind ingrediente calde, la temperatura camerei: într-un bol mare, turnăm laptele cald, o linguriță de zahăr și drojdia fărâmițată. Cu un tel, amestecăm până se dizolvă drojdia, după care cernem și 5 linguri de făină și amestecăm tot, până la omogenizare.
Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm deoparte pentru 30 de minute, într-un loc cald.
Separat, amestecăm bine ouăle, zahărul rămas, cel vanilat, sarea și untul moale.
După cele 30 de minute, îndepărtăm folia de pe bol și adăugăm compoziția de ouă. Amestecul cu un tel până la omogenizare, adăugând treptat făina rămasă.
Frământăm cu mâna un aluat omogen, moale și neted, îl modelăm într-o bilă, apoi transferăm bila într-un vas uns cu ulei.
Acoperim vasul cu folie alimentară și lăsăm la dospit 50 de minute aproximativ, până își dublează volumul inițial.
Umplutura o pregătim cu puțin timp înainte de asamblare: într-un vas adânc, punem brânza dulce de vaci, pisăm cu o furculiță, punem zahărul și zahărul vanilat și amestecăm foarte bine, adăugând și un ou.
În cazul în care umplutura este prea uscată, mai putem adăuga jumătate de albuș.
Presărăm suprafața de lucru cu făină, întindem aluatul în formă dreptunghiulară, la o grosime de 4 mm.
Amestecăm de câteva ori umplutura pregătită, apoi o întindem uniform peste blat, lăsând libere marginile lungi ( cam 2 cm ).
Rulăm blatul, apoi tăiem în 12 bucăți egale și le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Acoperim melcișorii cu folie alimentară și lăsăm deoparte pentru încă 25 de minute, după care le ungem cu amestecul de gălbenuș și apă și lăsăm să de odihnească încă 10 minute înainte de a băga tava la cuptor.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, băgăm tava pe treapta mijlocie și coacem timp de 25 de minute sau până se rumenesc frumos (verificăm cu o scobitoare dacă sunt gata ).
Transferăm melcișorii, cu tot cu hârtia de copt, pe un grătar și lăsăm să se răcească.
Să îi savurați cu drag! Poftă bună!