Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Prăjitură la tavă, rapidă și delicioasă – Prăjitură de casă cu mac, nucă și mere – Rețetă deosebită, ușor de pregătit
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 550 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 250 g unt la temperatura camerei
- 100 ml vin alb (sau 100 ml smântână)
- 2 ouă
Ingrediente necesare pentru umplutura de mac:
- 200 g mac măcinat
- 200 ml vin alb (sau 200 ml lapte)
- 100 g zahăr
- Coaja rasă de la 1 portocală
Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă:
- 200 g nucă măcinată
- 100 ml vin alb (sau 200 ml lapte)
- 100 g zahăr
Ingrediente necesare pentru umplutura de mere:
- 900 g mere rase
- 100 g zahăr
- 1 linguriță și jumătate scorțișoară
- Coaja rasă și zeama de la 1 lămâie
- 100 ml vin alb (sau 100 ml lapte)
Alte ingrediente necesare:
- Gem de prune
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, un praf de sare, bucățelele de unt și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos. Adăugăm și ouăle, vinul și frământăm până obținem un aluat omogen. Împachetăm aluatul astfel obținut în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 1 oră.
Pentru umplutura de mere, punem merele rase într-un bol. Adăugăm coaja și zeama de lămâie, zahărul și amestecăm bine. lăsăm deoparte timp de 5-5 minute după care stoarcem bine de zeamă. Punem merele într-un vas, adăugăm scorțișoara, amestecăm și călim timp de 5 minute. Adăugăm vinul, amestecăm și călim pentru încă 5 minute.
Pentru umplutura de nucă, punem vinul într-un vas. Adăugăm zahărul și fierbem până zahărul se dizolvă. Adăugăm nuca și amestecăm bine. luăm de pe foc.
Pentru umplutura de mac, punem vinul într-un vas. Adăugăm zahărul și fierbem până zahărul se dizolvă. Adăugăm macul, coaja de lămâie și amestecăm bine. După ce dă în clocot, luăm de pe foc.
Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în 5 părți egale din care vom întindem 5 foi de 20*30 cm. Întindem fiecare foaie pe câte o bucată de hârtie de copt presărată cu un pic de făină. Uniformizăm marginile.
Transferăm prima foaie într-o tavă înaltă, unsă cu unt. Întindem umplutura de mac, acoperim cu a doua foaie. Întindem umplutura de nucă și o acoperim cu încă o foaie. Întindem în tavă și umplutura cu mere peste care punem încă o foaie. Ungem foaia cu un strat de gem peste care punem ultima foaie întinsă.
Ungem foaia cu ou bătut și înțepăm prăjitura cu un băț de frigărui, până jos. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru 50 de minute aproximativ.
Savurați cu poftă! Poftă bună!