Rețetă rapidă, cu imagini, explicată pas cu pas – Melcișori de casă, cu cremă de vanilie și stafide – Rețetă ușoară și aromată, fină și delicată, cu adevărat delicioasă…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 300 g făină
- 150 ml lapte
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 lingură zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- 1 lingură ulei
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 100 g unt moale
- 90 g zahăr pudră
- 50 g stafide
Alte ingrediente necesare:
- 200 ml frișcă lichidă
- 2 plicuri zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:
- 250 ml lapte
- 60 g zahăr tos
- 2 ouă
- 20 g făină
- 1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia și zahărul în laptele cald după care punem amestecul deoparte, la loc cald, pentru 10 minute.
Cernem făina într-un bol mare. Adăugăm restul ingredientelor necesare și laptele cu drojdie și frământăm bine, timp de 10-15 minute. Vom obține un aluat omogen, neted și un pic mai moale. Presărăm un pic de făină peste el, acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 1 oră aproximativ.
Pentru umplutură, mixăm bine untul moale împreună cu zahărul. Dăm în clocoti stafidele cu un pic de apă, le lăsăm să se răcească după care le scurgem bine.
Transferăm aluatul dospit pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Îl întindem într-un dreptunghi subțire și îl ungem cu untul mixat cu zahăr. Presărăm stafidele deasupra și rulăm strâns.
Tăiem ruloul în 12 bucăți pe care le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. lăsăm melcișorii la dospit pentru 10 minute după care dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute.
După 20 de minute, scoatem tava din cuptor și turnăm frișca lichidă amestecată cu zahărul vanilat deasupra melcișorilor. Dăm tava înapoi la cuptor până se rumenesc frumos.
Pentru crema de vanilie, mixăm bine gălbenușurile împreună cu zahărul și făina. Mixând continuu încorporăm și laptele și punem compoziția pe foc. Fierbem până crema se îngroașă. Ulterior, lăsăm crema să se răcească un pic după care încorporăm în ea spuma de albușuri.
Servim melcișorii cu crema de vanilie.
Savurați cu poftă! Poftă bună!