Care este glicemia corectă pentru persoanele care nu au diabet? Dar pentru cei care sunt în zona de prediabet sau pentru cei diagnosticați deja cu diabet zaharat?
Hai să vedem cum variază glicemia în funcție de momentul în care este măsurată, în funcție de ce și cât ai mâncat și care sunt factorii care o influențează!
La un adult sănătos și fără diabet zaharat, glicemia de dimineață (după ce nu a mâncat nimic timp de 8 ore) trebuie să fie în intervalul 70-100 mg/dl. Dacă ai servit masa, au trecut 2 ore de la ultima îmbucătură și nu ai diabet zaharat, glicemia ta nu trebuie să depășească mg/dl.
Dacă ai între 140-199 mg/dl vorbim despre prediabet, iar dacă valorile sunt de 200 sau mai mult, vorbim de diabet zaharat.
Întrucât valorile hemoglobinei glicozilate sunt cele care arată care au fost nivelurile medii ale glicemiei în ultimele 2-3 luni, trebuie să ținem cont și de acestea. Această măsurătoare este un parametru important, care ne arată dacă trebuie făcute schimbări ale stilului de viață sau ale tratamentului, pentru că reprezintă o medie a glicemiilor din fiecare moment al zilei din ultimele 2-3 luni.
Hemoglobina glicozilată cu valoare normală este mai mică decât 5,7. Între 5,7-6,4 este considerat prediabet și dacă este egal sau mai mare de 6,5 este considerat diabet.
Societățile internaționale recomandă ca ținta de HbA1c, pentru majoritatea adulților cu diabet, să fie sub 7%. Medicul tău îți poate recomanda fie o țintă mai mare, fie una mai mică, în funcție de vârsta ta și în funcție de alți factori precum alte afecțiuni pe care le ai sau durata diabetului.
Dacă valoarea scade sub 70 mg/dl, vorbim despre hipoglicemie care se prezintă cu simptome precum transpirații reci, senzație de foame, stare de tremur, agitație, transpirații reci.
Orice persoană care are hipoglicemie trebuie să intervină cu glucide: la adulți: 10-15 grame de glucide (3 plicuri de zahăr sau 2 lingurițe mai serioase de zahăr, sau un măr mijlociu, sau 150 ml de suc cu zahăr).
Ține minte regula 15-15: consumi 15 grame de glucide cu acțiune rapidă iar după 15 minute verific glicemia. Dacă valoarea este tot sub 70 mg/dl, repeți toți acești pași până glicemia revine în intervalul normal.
Glicemia poate fi influențată și de stările emoționale, de reacțiile adverse ale unor medicamente, de durerile care conduc la eliberarea unor hormoni care cresc glicemia sau de expunerea la stres.
Există și o veste bună: dacă ai grijă de tine, vei avea un control glicemic bun și vei putea întârzia sau chiar împiedica apariția complicațiilor diabetului. În acest sens, trebuie să:
- faci activitate fizică regulat
- menții nivelurile glicemiei cât mai apropiate posibil de nivelul tău țintă (și să te verifici regulat)
- îți asiguri un regim alimentar sănătos
- efectuezi vizite regulate la medicul curant (cel puțin la fiecare 6 luni)
- te asigură că iei medicamentele așa cum ți-au fost prescrise