Pietrele la nivelul tractului urinar se pot forma în doar câteva zile: calciul se combină cu diverse chimicale precum fosforul din urină sau oxalatul. Această situație poate apărea dacă substanțele respective devin prea concentrate și se solidifică.
De asemenea, pietrele de la nivelul rinichilor pot apăra și printr-o acumulare de acid uric, care apare din cauza unui defect de metabolizare a proteinelor.
Tractul urinar nu este conceput pentru a elimina materie solidă, așadar nu este o surpriză ca pietrele renale să se elimine cu multă durere. Vestea bună este că apariția lor poate fi evitată prin dietă. În acest scop, este foarte important să fim atenți la ce mâncăm și la ce bem, să ne ghidăm după câteva reguli:
1. Hidratare
În primul rând, trebuie să ne hidratăm. Lichidele, mai ales apa, ajută la diluarea chimicalelor care produc pietre. Se recomandă minim 12 pahare cu apă pe zi.
2. Citrice
Trebuie să creștem aportul de citrice: citricele și sucul lor pot ajuta la reducerea și la blocarea formării pietrelor, tocmai grație acidului citric. Surse bune de acid citric: portocale, grapefruit, lămâi.
3. Vitamina D, calciu
Consumul scăzut de calciu poate duce la creșterea nivelului de oxalat. Este bine să le luăm calciul din alimente și nu din suplimentele alimentare, deoarece acestea din urmă au fost legate de formarea pietrelor.
Găsim calciu în brânza cottage, lapte, iaurt, alte tipuri de brânză, nuci, legume, brânză tofu, semințe și legume cu frunză verde închis.
Pe de altă parte, vitamina D ajută la absorbția calciului. O găsim în peștele gras precum somonul, în brânză și în gălbenușul de ou.
Ce trebuie să evităm dacă avem pietre la rinichi?
1. Sarea
Un nivel crescut de sodiu în organism poate promova acumularea de calciu în urină, așadar recomandarea este să evităm să adăugăm sare în mâncare. De asemenea, este bine să verificăm eticheta alimentelor procesate pentru a vedea cât de mult sodiu conțin.
Alimentele tip fast-food pot avea un conținut crescut de sodiu. Trebuie să avem grijă și la băuturi, deoarece unele sucuri din legume pot avea un conținut crescut de sodiu.
2. Proteină animală
Multe surse de proteine, precum carnea roșie, puiul, porcul, peștele sau ouăle, cresc nivelul acidului uric.
Consumul unor cantități crescute de proteine scade și nivelul citratului din urină, care are rolul de a preveni formarea pietrelor renale.
Iată câteva alternative la proteinele animale: humus, ciuperci, semințe de chia, quinoa și brânza tofu.
Notă: o dietă pe bază de plante poate fi ideală. Este bine să consumăm oxalat cu grijă, deoarece alimentele bogate în această substanță pot crește riscul de formare a pietrelor renale.
Dacă ai avut sau ai pietre, trebuie să reduci și să elimini oxatul din dietă. Iată câteva alimente bogate în oxalat: ceai, spanac, cartof dulce, sfeclă, nuci, ciocolată, rubarbă.
Dacă totuși consumi alimente bogate în oxalat, asociază-le cu alimente bogate în calciu. Calciul se combină cu oxalatul în timpul digestiei, înainte să ajungă la nivelul rinichilor.
3. Cola
Cola este bogată în fosfat, o altă substanță care poate promova formarea pietrelor renale. Este bine să reducem consumul de zahăr, dar și mai bine este să eliminăm complet. De asemenea, trebuie să reducem și consumul de înlocuitori de zahăr, precum mierea, siropul de orez brun, fructoza, siropul de porumb, nectarul de agave etc.
Atenție!
Dacă ai făcut pietre la nivelul rinichilor, ai un risc crescut de a le face din nou dacă nu faci nimic pentru a le preveni. Trebuie să urmezi medicația prescrisă de medic și trebuie să ai mare grijă la ce mănânci și bei.
Pietrele la rinichi (litiază renală) este o afecțiune dureroasă, dar din fericire, dieta poate fi o măsură eficientă în prevenția lor. Ai grijă să te hidratezi corespunzător și să eviți anumite alimente (bogate în zahăr și sare), să asociezi alimentele bogate în calciu cu cele bogate în oxalat.