În condiții de stres datorate circumstanțelor nefavorabile de creștere, castraveții elimină substanța numită curcubitacină ca metodă de protecție.
Curcubitacina este substanța care face castraveții amari.
Circumstanțele nefavorabila care pot crea condiții de stres sunt următoarele:
Irigarea insuficientă
În cazul în care nu udăm deloc sau udăm doar rar tufele de castravete, vom obține legume amare sau, în cel mai rău caz, nu vom obține deloc recoltă.
Castraveții trebuie udați regulat.
Irigarea neregulată
Tufele de castraveți se obișnuiesc cu ciclul de irigare. Astfel, dacă de exemplu udăm castraveții la aceeași oră timp de 2 zile și apoi nu îi mai udăm deloc, vor începe să elimine curcubitacina ca o reacție la stresul cauzat de insuficiența de umiditate.
Irigarea cu apă rece
Castraveții preferă apa cu o temperatură de cel puțin 21 de grade Celsius.
Astfel, ca să avem oricând la îndemână apa potrivită pentru ei, este recomandat să umplem câteva recipiente dimineața devreme.
Apa se va încălzi pe parcursul zilei, iar seara vom putea iriga tufele.
Diferența de temperatură
În ceea ce privește oscilațiile de temperatură, nu prea putem face nimic, deoarece ține de natură.
Compoziția solului
Fertilizarea solului și culturilor este foarte importantă, deoarece nu vom putea obține legume gustoase crescute în sol sărac.
Semințe necalitative
Din semințele necalitative vor crește legume predispuse deja genetic la amărăciune.
Fertilizarea cu gunoi de grajd de cal
Pentru fertilizarea tufelor de castraveți, vom folosi exclusiv gunoi de grajd de vită.
Soluții
Întrucât tratamentul termic are drept consecință distrugerea curcubitacinei, putem folosi castraveții amari pentru congelare sau conserve, sau putem pregăti salate de legume pentru iarnă din ei.
O altă opțiune este folosirea castraveților amari în scop cosmetic.
Este foarte important să citim ambalajul semințelor și să ne asigurăm că soiul ales este fără amărăciune genetică.
Spor la grădinărit!