Probabil că ți s-a spus când erai copil să nu vorbești la masă, și probabil că nu ai renunțat nici până azi la acest obicei, nu-i adevărat? Tindem să nu dăm pare importanță acestui lucru dar adevărul este că ne creăm probleme digestive.
Multe persoane se plâng de constipație, arsuri la stomac, reflux gastroesofagian, de gaze și de balonare și multă lume dă vina pe faptul că fie a mâncat prea mult, fie ceva nu i-a picat bine. Desigur, sunt cazuri când așa este, însă există și alte lucruri pe care le facem și care cauzează probleme la stomac.
Iată 12 obiceiuri dăunătoare pentru stomac
Mănânci prea mult
Datorită faptului că suntem diferiți, avem nevoie de cantități diferite de mâncare pentru a ne simți sătui.
„Prea mult” înseamnă că introducem alimentele în organism mai repede decât poate sistemul digestiv să le proceseze. Presiunea pe care o pui asupra tractului digestiv și asupra intestinelor va duce la reflux acid gastric, balonare și regurgitare.
Mănânci prea repede
Mănânci repede, înghiți și aer… Stomacul nici nu apucă să se extindă. Mâncând prea repede, te vei balona, vei respira greu și inima îți va bate neregulat.
Mănânci noaptea târziu
Mâncând foarte aproape de ora de culcare, fie și doar o gustare, mâncarea se va întoarce în esofag peste noapte și va cauza arsuri.
Consumi băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase provoacă balonare.
Bei prea multe lichide în timpul mesei
Vorbim de apă, ceai sau orice altă băutură. Dacă obișnuiești să consumi multe lichide în timpul mesei, e ca și cum ai mânca prea mult, pentru că efectele sunt aceleași: balonare, reflux etc.
Mesteci gumă
În timp ce mesteci guma, înghiți și aer. Asta duce la balonare. Mai mult, guma de mestecat conține un aditiv alimentar, anume E171 (dioxid de titan) care poate cauza inflamații în intestin.
Consumi fructe foarte dulci
Dacă ești deja predispus la gaze și balonare, se recomandă să reduci consumul de fructe dulci. Alege fructe care au un conținut redus de fructoză: citrice, banane, fructe de pădure.
Consumi prea mult alcool, fumezi
Știm prea bine cât de dăunător este alcoolul pentru organism și câte probleme de sănătate poate provoca… În ceea ce privește sistemul digestiv, mai precis stomacul, este în regulă să bem ocazional un pahar de vin, dar dacă facem din consumul de alcool o activitate cotidiană, ne putem trezi cu un ulcer sau putem împiedica vindecarea unui ulcer existent.
Folosești îndulcitori artificiali
Dacă alegi să folosești îndulcitori naturali în loc de zahăr pentru a evita să te îngrași, nu faci altceva decât să să dai de pământ cu flora intestinală.
Ai un nivel ridicat de stres
Stresul poate duce la constipație, indigestie sau diaree. Potrivit cercetătorilor, atunci când ești într-o stare permanentă de stres, microbiota intestinală se modifică și ajunge până la punctul în care imită starea intestinală a unei persoane care are o dietă bogată în grăsimi (deși tu nu le consumi în exces).
Faci abuz de analgezice și antiinflamatoare
Imediat ce începe să te doară capul, măseaua, spatele, burta etc., iei o pastilă. Da, uneori chiar este necesar să iei o aspirină sau un ibuprofen, dar exagerarea cu administrarea lor este cale sigură spre ulcer.
Nu te odihnești după ce mănânci
Chiar și specialiștii în afecțiuni gastrointestinale ne sfătuiesc să evităm activitatea fizică după masă (30 de minute), mai ales acele mișcări care necesită aplecare: efortul poate interfera cu procesul digestiv.