Spanacul este bogat în antioxidanți, minerale și vitamine, având o mare putere nutritivă.
Sucul de spanac proaspăt a devenit, astfel, o modalitate foarte populară cu ajutorul căreia ne putem bucura de această legumă.
Beneficii pentru sănătate:
1.Bogat în antioxidanți
Antioxidanți au rolul de a neutraliza moleculele instabile, radicalii liberi, protejându-ne astfel de boli cronice și de stresul oxidativ.
Spanacul este o sursă excelentă și de luteină, acid coumaric, acid ferulic, violaxatină și betacaroten.
2.Are grijă de sănătatea ochilor
Datorită conținutului mare de zeaxantină și de luteină, spanacul ne protejează de degenerescențele maculare legate de afecțiuni comune sau de vârstă, care pot provoca pierderea progresivă a vederii.
Reduce riscul de cataractă, iar prin aportul de vitamina A, reduce riscul uscăciunii ochilor și de orbire nocturnă.
240 ml de suc de spanac furnizează aproximativ 63% din valoarea zilnică necesară de vitamina A.
3.Oprește dezvoltarea celulelor canceroase
Este nevoie de mai multe cercetări, dar unele studii sugerează că anumiți compuși din spanac pot ajuta la combaterea celulelor canceroase.
De exemplu, într-un studiu realizat la șoareci timp de 2 săptămâni, s-a constatat că spanacul a redus volumul tumorilor canceroase de colon cu 56%.
În schimb, studiile umane indică faptul că consumul de frunze de spanac scade riscul de cancer de prostată, de sân, pulmonar și colorectal.
4.Reduce tensiunea arterială
Datorită conținutului important de nitrați naturali, sucul de spanac ajută la dilatarea vaselor de sânge, scade tensiunea arterială și stimulează și fluxul sanguin.
O cană de 240 ml de spanac conține peste 14% din doza zilnică recomandată de potasiu.
5.Promovează părul sănătos și pielea sănătoasă
Într-o cană de 240 ml de suc de spanac, găsim 63% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
Astfel, acest suc produce mucoase care protejează împotriva infecțiilor și ajută și la reglarea generării celulelor pielii.
În afară de vitamina A, 240 ml de suc conține și 38% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care protejează pielea împotriva stresului oxidativ, împotriva inflamației și ajută la sinteza de colagen.
În plus de asta, vitamina C poate facilita și crește absorbția de fier și poate preveni căderea părului.
Posibile efecte secundare
-întrucât sucurile elimină cea mai mare parte a fibrelor din spanac, unele dintre beneficiile sale pot fi reduse
-fibra conținută ne poate proteja de tulburări digestive
-cantitatea mare de vitamina K poate interfera cu diluanții din sânge, așadar se recomandă consultarea unui specialist în cazul în care luați astfel de diluanți
-citiți etichetele sucurilor de spanac cumpărate din magazine, întrucât pot conține mult zahăr
-nu folosiți sucul de spanac ca înlocuitor de masă, cu ca un supliment la o dietă sănătoasă